POGAČICE SA ČVARCIMA: Nećete moći da im odolite, a prave se nikad lakše
Pogačice sa čvarcima su ukusno, slano, hrskavo pecivo, koje posebno prija zimi, uz jogurt ili omiljeni topli napitak. Odličan su izbor za doručak, užinu ili večeru.

Foto: Jutjub/Printskrin
Sastojci:
- brašno 1 kg
- 4 jajeta
- so 1 kašika
- ulje oko 1 dl
- mleko 0,7 l
- šećer 1 kašičica
- kvasac 50 g
- mlaka voda po potrebi
- tropa od čvaraka 300 g
- sitni čvarci 300 g
Priprema:
U mlako mleko dodati šećer i promešati, pa izmrviti kvasac i ostaviti da nadođe.
U prosejano brašno dodati so i izmešati (da so ne dođe u direktan dodir sa kvascem), napraviti udubljenje u brašnu, razbiti jaja, pa sipati ulje i mleko sa nadošlim kvascem. Zamesiti glatko, meko testo, po potrebi dodati mlake vode pri zamesivanju, pokriti krpom i ostaviti da naraste do udvostručenja volumena. Kada je testo naraslo, izručiti ga, bez premesivanja, na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti oklagijom što tanje. Celu površinu testa obilno premazati tropom od čvaraka. Preko tropa obilno posuti sitne čvarke i blago pritisnuti da se čvarci zalepe za trop, kako ne bi spadali pri prenošenju testa. Ukoliko trop ili čvarci nisu slani, posoliti po ukusu. Nadeveno testo iseći na 8 istovetnih delova. Na jedan deo testa stavljati drugi, na drugi treći, ukupno 7 komada, svaki sa premazanom površinom okrenutom nagore.
Poslednji, osmi komad testa pažljivo prevrnuti sa premazanom površinom nadole.
Naslagano testo prekriti krpom i ostaviti da naraste oko 20 minuta. Kada je testo naraslo, rastanjiti ga oklagijom, pazeći da se slojevi ne poremete, a istovremeno vodeći računa da se dobije pravilan oblik testa, kvadratni ili pravougaoni. Oštrim nožem iseći testo na kvadrate željene veličine (8x8 cm). Pogačice slagati u ovlaš podmazan pleh sa vrlo malim razmakom.
Svaku pogačicu odozgo premazati sa malo tropa i gornju površinu malo nareckati nožem.
Prekriti pleh i ostaviti da pogačice narastaju oko 20 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 15-20 minuta, zavisno od debljine pogačica, da lepo porumene.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DOMAĆI KROASANI SA ČOKOLADOM: Vazdušasti i mekani kao iz pekare
28. 11. 2024. u 15:38

ČUVENA MAKEDONSKA PASTRMAJLIJA: Specijalitet neodoljivog ukusa
22. 11. 2024. u 18:49

AMERIČKI VOJNICI PRONAĐENI MRTVI NA GRANICI SA BELORUSIJOM: Nestali tokom vežbe, uzbuna u NATO
ČETIRI američka vojnika koja su nestala tokom NATO vežbi u Litvaniji su poginula, javio je portal LRT (Litvanska radio-televizija), pozivajući se na izvore.
26. 03. 2025. u 17:16

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

MILICA BEZ POSLA: Tragačica dobila otkaz, završila na Birou za zapošljavanje - kao tehnološki višak! Od tada nije našla novi
JOKANOVIĆEVA se nalazi na Birou za zapošljavanje, a ovu temu javno je pokrenula voditeljka RTS-a Tanja Peternek Aleksić.
28. 03. 2025. u 15:24
Komentari (0)