SLATKA GIBANICA SA ORASIMA: Idealan spoj hrskavog i sočnog koji se lako pravi
Ovakva gibanica se lako priprema, a još lepša postaje kada se ujedine mirisi svežeg testa, pečenih oraha i tople šolje čaja. Uz svaki zalogaj, uživaćete u kontrastu tekstura – spolja hrskava, a iznutra neverovatno sočna i mekana.

foto: Printscreen Youtube/Kuhinja Valentina Mašković
Sastojci:
- 250g tankih kora za pitu
- 250g krupnije mlevenih oraha
- 250g šećera (može i manje)
- 2dl jogurta
- 1dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 veća jajeta (+1 za premazivanje po potrebi)
Priprema:
U posudu za mešanje staviti šećer, jaja, jogurt, prašak za pecivo i vanilin šećer. Sve dobro promešati da se šećer istopi.
Nakon toga dodati orahe i ulje, pa sve dobro promešati. Okruglu vatrostalnu posudu malo nauljiti pa obložiti zidove i dno sa tri kore tako da se napravi gnezdo. Uzimati jednu po jednu koru i dobro ih natopiti dobijenim filom pa ređati u posudu. Poslednje dve kore staviti preko svega pa višak kora od „gnezda“ prebaciti na unutra i sve premazati sa malo fila, ili ako vam nije ostalo fila umutiti jedno jaje, pa premazati. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40min. Poslednjih 10 minuta po potrebi prekriti gužvaru alu folijom da ne bi zagorela po površini.
Nakon pečenja ostaviti je da se malo ohladi i servirati toplu ili hladnu. Prijatno!
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PITA SA PIRE KROMPIROM, ŠUNKOM I SIROM: Morate je probati, fantastičnog je ukusa
11. 01. 2025. u 07:00Novosti online

PITA KROMPIRUŠA BEZ KORA: Uživajte u tradicionalnom receptu koji se sprema u samo nekoliko koraka (VIDEO)
01. 01. 2025. u 09:00Novosti online

POSNA PITA SA PEČURKAMA: Brzo se priprema i garantuje savršen ukus
18. 12. 2024. u 07:00

RUSI SE SPREMAJU ZA VELIKU OFANZIVU: Napašće duž cele linije fronta od 1.000 km, evo koliko će akcija trajati
RUSKE trupe pripremaju se za novu ofanzivu u narednim nedeljama kako bi pojačale pritisak na Ukrajinu i ojačale poziciju Kremlja u eventualnim pregovorima o prekidu vatre. Prema tvrdnjama agencije AP, analitičari smatraju da bi nova ofanziva mogla da traje od šest do devet meseci.
29. 03. 2025. u 18:11

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

"ŠTA JE ŽENA?" Tramp odgovorio na pitanje novinara - izazvao smeh u prostoriji (VIDEO)
AMERIČKI predsednik Donald Tramp je izazvao smeh kod novinara kada ga je jedan od njih zamolio da definiše šta je žena.
30. 03. 2025. u 09:48
Komentari (0)