OVAJ RECEPT ZA PITU JE NAJBRŽI I NAJBOLJI: Sočna je kao duša, a jedan sastojak joj daje nezaboravan šmek
IAKO postoje brojne vrste pita, ovaj recept je savršen za one koji žele da pripreme sočnu, aromatičnu pitu bez previše muke.

Foto: Shutterstock
Pita je jedno od onih jela koja uvek podsećaju na dom i sigurnost, na miris sveže pečenih delikatesa koji se širi iz kuhinje. Sočna je kao duša, a jedan poseban sastojak čini je neodoljivom i daje joj šmek koji ćete obožavati.
Sastojci:
500 g kisele pavlake (tajni sastojak!)
1 pakovanje gotovih kora za pitu
4 jajeta
200 ml mleka
100 g maslaca (topljenog)
So po ukusu
Biber po ukusu
Priprema:
Priprema fila: U velikoj činiji, umutite jaja sa kiselom pavlakom, mlekom, so i biberom. Ovaj fil je ključ za sočnost pite, jer kisele pavlake ne samo da daju bogatstvo ukusa, već i čine da pita bude neverovatno sočna. Dodajte otopljeni maslac i sve dobro sjedinite.
Priprema kora: Uzmite jednu koru i stavite je u pleh koji ste prethodno premazali malo maslaca. Preko prve kore nanesite deo fila. Ponovite postupak sa još nekoliko kora, sve dok ne iskoristite sve kore i fil. Pazite da završite sa korama, bez fila na vrhu.
Pečenje: Pitu stavite u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite je oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Tokom pečenja, kisele pavlake u kombinaciji sa jajima i mlekom stvoriće mekan, sočan fil koji je pun ukusa.
Posluživanje: Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što je isečete. Možete je poslužiti uz jogurt ili omiljeni sos.

Foto: Free Images Pixabay
Zašto je ovaj recept poseban?
Tajni sastojak koji daje poseban šmek ovoj piti je kisela pavlaka. Ona čini da pita bude izuzetno sočna i kremasta, a istovremeno donosi blag, ali bogat ukus koji se savršeno slaže sa kvasnim korama. Kisele pavlake ne samo da poboljšavaju teksturu, već i podižu ukus na potpuno novi nivo. Možete dodati i neki začin po želji, ali ovaj osnovni recept sam po sebi je savršen.
Ovaj recept je idealan za sve koji nemaju puno vremena, ali žele da uživaju u savršenoj piti koja je gotova za manje od sat vremena. Sočna je, bogata, i jednostavna za pripremu – pravi izbor za svaki dan!
(Alo)
BONUS VIDEO - ANKETA: Koija je najčešća laž? Zašto lažemo?
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

TROUGLASTE PITICE SA MESOM I KROMPIROM: Idealne za doručak i večeru
04. 02. 2025. u 07:00

PITA SA MESOM BEZ KORA: Najbrže rešenje za doručak, užinu ili večeru (VIDEO)
27. 01. 2025. u 07:00Novosti online

BEGUNAC IZ ZATVORA UHVAĆEN POSLE 40 GODINA: Odala ga jedna informacija (FOTO)
MUŠKARAC koji je pobegao iz zatvora u Portoriku pre skoro 40 godina uhapšen je u Floridi, saopštila je policija okruga Li.
09. 03. 2025. u 16:04

VUČIĆ OTKRIO VEZE USAID-A I CRTE: Organizacija "Da smradovi odu" dobijala 190.000 evra, biće još mnogo iznenađenja narednih dana
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je u Kovinu završne radove na gradskom kupalištu ''Šljunkara'' i tom prilikom otkrio da je organizacija USAID plaćala 190 hiljada evra preko CRTE organizaciji koja se zove "Da smradovi odu".
09. 03. 2025. u 11:56 >> 13:15

NISU ZDRAVE ZA SVE: Ko ne bi smeo da jede sardine
NUTRICIONISTI naglašavaju koliko je sardina korisna za zdravlje i da bi bilo dobro da se barem 2 puta nedeljno nađe na trpezi.
11. 03. 2025. u 13:33
Komentari (0)