ORIGINALNA ITALIJANSKA ĆABATA: Hrskavi šupljikavi hleb koji je idealan za bruskete i sendviče

Jovana Vasić

21. 02. 2025. u 11:36

Reč "ciabatta" u prevodu znači papuča, a ime je dobila jer svojim oblikom malo podseća na starinske papuče. Kako je francuski baget postajao sve više popularan i u Italiji, tamošnji pekari su odlučili da naprave hleb, koji će im takođe služiti za sendviče. Pa se sendvič sa ćabatom, zove panini. Osnovni sastojci ćabate su pšenično brašno, maslinovo ulje, kvasac, so i voda. Za njen šupljikavi izgled je veoma bitno da se testo ne mesi već razvlači i preklapa.

ОРИГИНАЛНА ИТАЛИЈАНСКА ЋАБАТА: Хрскави шупљикави хлеб који је идеалан за брускете и сендвиче

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 360 g brašna
  • 240 ml vode
  • 3 g suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Stavite u plastičnu posudu vodu, so, ulje, kvasac i promešajte. U ovu smesu dodajte brašno i sve fino izmešajte vajračom. Poklopite je i ostavite na toplom da se kvasac aktivira. Nakon neka 2 sata odložite testo u frižider i ostavite ga preko noći. Ujutru izvadite testo iz frižidera i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi. Nakvasite ruke, pa malo premesite testo koje će biti prilično lepljivo. Razvucite ga rukama na oblik pravougaonika, pa preklopite na pola. Ponovite ovaj postupak preklapanja 4 puta. Nakon toga oblikujte ćabatu, i prebacite je na pleh za pečenje obložen pek papirom. Prekrijte ćabatu plastičnom folijom i ostavite da se diže pola sata sat. Uključite rernu da se greje na 210 stepeni i stavite da se peče 15-20 minuta. Kad je hleb gotov, izvaditi iz rerne i staviti na rešetkicu da se hladi. Nikako nije dobro ostaviti hleb u plehu u kom se pekao, jer se tako od toplote potpari postane previše gnjevac sa donje strane.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SINER NE MOŽE DA UČESTVUJE NA TURNIRU! Novi papa, Lav XIV, doneo odluku koja je iznenadila Italiju