ORIGINALNA ITALIJANSKA ĆABATA: Hrskavi šupljikavi hleb koji je idealan za bruskete i sendviče
Reč "ciabatta" u prevodu znači papuča, a ime je dobila jer svojim oblikom malo podseća na starinske papuče. Kako je francuski baget postajao sve više popularan i u Italiji, tamošnji pekari su odlučili da naprave hleb, koji će im takođe služiti za sendviče. Pa se sendvič sa ćabatom, zove panini. Osnovni sastojci ćabate su pšenično brašno, maslinovo ulje, kvasac, so i voda. Za njen šupljikavi izgled je veoma bitno da se testo ne mesi već razvlači i preklapa.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 360 g brašna
- 240 ml vode
- 3 g suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Stavite u plastičnu posudu vodu, so, ulje, kvasac i promešajte. U ovu smesu dodajte brašno i sve fino izmešajte vajračom. Poklopite je i ostavite na toplom da se kvasac aktivira. Nakon neka 2 sata odložite testo u frižider i ostavite ga preko noći. Ujutru izvadite testo iz frižidera i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi. Nakvasite ruke, pa malo premesite testo koje će biti prilično lepljivo. Razvucite ga rukama na oblik pravougaonika, pa preklopite na pola. Ponovite ovaj postupak preklapanja 4 puta. Nakon toga oblikujte ćabatu, i prebacite je na pleh za pečenje obložen pek papirom. Prekrijte ćabatu plastičnom folijom i ostavite da se diže pola sata sat. Uključite rernu da se greje na 210 stepeni i stavite da se peče 15-20 minuta. Kad je hleb gotov, izvaditi iz rerne i staviti na rešetkicu da se hladi. Nikako nije dobro ostaviti hleb u plehu u kom se pekao, jer se tako od toplote potpari postane previše gnjevac sa donje strane.
(stvarukusa)
Preporučujemo

ZA SAVRŠEN POČETAK DANA: Domaći hleb od 3 sastojka po receptu Džejmija Olivera
18. 02. 2025. u 07:00Jovana Vasić

ORIGINALNI RECEPT ZA TAIN: Srpski vojnički hleb, dugotrajan je, ne kvari se brzo, a mekan kao duša
11. 02. 2025. u 07:00Novosti online

NEODOLjIVO UKUSAN POČETAK DANA: Punjeni hleb sa sirom na italijanski način
08. 01. 2025. u 07:00

RECEPT ZA POPARU SA KAJMAKOM I JAJIMA: Jednostavan i ukusan obrok koji svi vole
23. 12. 2024. u 09:00Novosti online

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)