DA LI STE PROBALI HAČAPURI: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom

Jovana Vasić

06. 03. 2025. u 07:00

Ovaj gruzijski hleb se originalno pravi sa vrstom sira koji se pravi u toj državi. Sulguni je gruzijski usalamureni sir, kiselog, umereno slanog okusa i mirisa. Mi u ovom receptu koristimo mocarelu.

ДА ЛИ СТЕ ПРОБАЛИ ХАЧАПУРИ: Традиционални грузијски хлеб са сиром

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 4-5 čaša brašna
  • 500 ml kefira 
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 2 kašike otopljenog putera
  • 300 g mocarele
  • 300 g fete

Priprema:

U jednom sudu pomešajte brašno koje ste prethodno prosejali sa praškom za pecivo, pa tome dodajte kefir (možete i jogurt ako nemate), so, šećer i otopljeni puter. Umesite testo da bude elastično i ostavite ga u frižideru da stoji jedan sat.

U dubljem sudu promešati prosejano brašno sa praškom za pecivo (sodom). Dodati kefir, 1 jaje, so, šećer i rastopljen puter. Umesiti elastično testo i staviti ga na sat u frižider. Za to vreme napravite nadev tako što ćete mocarelu dobro ocediti, pa je izrendajte.

Fetu izgnječite, pa dodajte drugo jaje u to. Od testa napravite jufkicu. Oklagijom je stanjite, pa u sredinu stavite nadev, pa od kraja vucite testo da preklopi nadev, pa tu sredinu, gde je nadev, još malo udubite da dobije čamčasti oblik. Tako ponovite i sa drugom jufkom.

Peče se na ugrejanom tiganju koji je premazan sa sasvim malo ulja. Prvo sa jedne strane, pa sa druge, po nekoliko minuta, na srednjoj vatri, da ne zagore. Pre nego što se zapeče dodajte i jaje preko. Gotov hačapuri premažite sa malo ulja.

(ona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JUVENTUS POVLAČI DRASTIČAN POTEZ ZBOG SRBINA! Dušan Vlahović gleda kako mu klub obara cenu, evo i zašto!