TRADICIONALNA VRANJANSKA PITA: Samsa sa mileramom od gotovih kora

Jovana Vasić

15. 03. 2025. u 07:00

Prednost ove samse je što je možete napraviti veoma brzo, a po ukusu neće zaostajati za onom starinskom.

ТРАДИЦИОНАЛНА ВРАЊАНСКА ПИТА: Самса са милерамом од готових кора

Foto: Printscreen Youtube - na Samirin način

Sastojci:

  • so
  • 500 g kora za pitu
  • 7 kašika brašna
  • 300 ml vode
  • 125 g masti (putera, margarina)
  • kesica suvog kvasca
  • 400 g milerama (ili pavlake)
  • veza mladog belog luka

Priprema:

U činiju sipajte 300 mililitara vode, dodajte brašno, malo soli, kesicu suvog kvasca i mast, odnosno rastopljen puter ili margarin, pa sve dobro sjedinite. Smesa bi trebalo da bude gustine kao za palačinke.

Uzmite jednu koru, premažite je ovom smesom, pa uvijte koru u rolnicu i spustite u podmazan pleh. Na isti način utrošite sve preostale kore i fil. Pecite samsu na 200 stepeni dok ne porumeni. Dok se samsa peče, pripremite preliv.

Pomešajte 400 grama milerama (ili pavlake) sa vezicom iseckanog mladog belog luka. Kad je samsa pečena, izvadite je iz rerne, prelijte mileramom i belim lukom, pa vratite u rernu još desetak minuta da se zapeče.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOMINACIJA NIKE PREVC: Slovenka oborila svetski rekord (VIDEO)