NAJBOLJI RECEPT ZA PAZARSKE MANTIJE: Recept koji se čuva od zaborava

Новости онлине

27. 03. 2025. u 07:00

Pazarske mantije su jedno od najpopularnijih tradicionalnih srpskih jela, a čuveni Taste Atlas je ovaj specijalitet stavio na prvo mesto liste najboljih srpskih jela i to sa dobrim razlogom.

НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ПАЗАРСКЕ МАНТИЈЕ: Рецепт који се чува од заборава

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

  • brašno 500 g
  • so 1 kašičica
  • mlaka voda 250 ml
  • ulje 1 kašika

Za fil:

  • mleveno meso (najbolje mešano, junetina i svinjetina) 500 g
  • crni luk 1 glavica
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • aleva paprika 1 kašičica

Za premazivanje:

  • otopljeni puter 100 g
  • ulje 100 ml

Priprema:

U posudu stavite brašno i so, pa postepeno dodajte mlaku vodu i ulje. Mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Podelite testo na 4 loptice, premažite ih uljem i ostavite da odstoje 30 minuta.

U tiganju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude potpuno kuvano. Začinite solju, biberom i alevom paprikom po ukusu. Ostavite da se ohladi.

Svaku lopticu testa razvucite što tanje možete, gotovo prozirno. Premažite testo otopljenim puterom i uljem. Na jedan kraj testa stavite fil od mesa, pa uvijajte testo u rolat. Rolat sečite na komade dužine oko 5 cm i ređajte ih uspravno u podmazan pleh.

Premažite mantije preostalim puterom i uljem. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

(superrecepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJNOVIJE VESTI SA RATIŠTA: Podvig Čečena posle akcije VSU