RECEPT ZA DOMAĆI LANENI HLEB: Savršen je za one koji žele lagan, zdrav obrok koji istovremeno pomaže varenju
Laneni hleb je odlična alternativa klasičnom hlebu, posebno za one koji prate zdravu ishranu ili izbegavaju gluten.

Foto: Shutterstock
Ovaj hleb je bogat vlaknima, zdravim mastima i proteinima, a priprema se brzo i lako, bez potrebe za brašnom. Mekan iznutra, blago hrskav spolja i neutralnog ukusa, odlično se slaže sa slanim i slatkim dodacima. Ako želite da dodatno poboljšate probavu, preporučuje se da uz ovaj hleb unosite dovoljno tečnosti, jer vlakna lana upijaju vodu i tako olakšavaju rad creva.
Sastojci:
- 200 g semena lana (samlevenog u brašno)
- kašičica soli
- pola praška za pecivo
- kašičica jabukovog sirćeta
- 180 ml tople vode
Priprema:
Sameljite seme lana u mlinu za kafu ili koristite već samleveno laneno brašno. U činiji pomešajte laneno brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte jabukovo sirće i postepeno sipajte toplu vodu, mešajući smesu kašikom dok ne dobijete gusto testo. Ostavite da odstoji 5-10 minuta da lan upije tečnost i smesa postane kompaktnija.
Oblikujte testo u manji hleb ili ga sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C stepeni oko 1h, a poslednjih 10 min povećajte temperaturu na 200 stepeni.
Izvadite hleb iz rerne, ostavite da se potpuno ohladi pre sečenja kako bi dobio pravu teksturu.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

DOMAĆI SELjAČKI HLEB: Po starom, proverenom receptu, biće mekan kao duša
04. 04. 2025. u 07:00

PIVSKI HLEB: Bez kvasca, mešanja i narastanja, a savršeno mekan
11. 03. 2025. u 07:00

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)