MEK KAO DUŠA, A HRSKAV ODOZGO: Kolač sa jabukama i pavlakom

Новости онлајн

23. 07. 2025. u 18:00

KOLAČ koji se brzo i lako priprema oduševiće sve ukućane.

МЕК КАО ДУША, А ХРСКАВ ОДОЗГО: Колач са јабукама и павлаком

Foto: Printskrin Youtube/Obiteljska Kuhinja

Mekan iznutra, hrskav spolja – ovaj kolač s jabukama prija uz svaki zalogaj i gutljaj kafe.

Sastojci: 

 Za testo:  

* 2 jajeta
* 100 g šećera
* 150 g pavlake 
* 50 g putera (istopljenog)
* 170 g brašna
* 2 kašičice praška za pecivo
* po želji – malo vanile

 Za jabuke:  

* 4–5 jabuka (oljuštene i isečene na kriške ili kockice)

 Za preliv:  

* 200 g pavlake 
* 70 g šećera
* 1 jaje
* 1 kašika skroba (kukuruznog ili krompirovog)

 Za mrvice:  

* 4 kašike ovsenih pahuljica

* 3 kašike kokosa
* 2 kašike šećera
* 40 g hladnog putera
* prstohvat soli

Priprema:

Ne treba vam povod da cela kuća zamiriše na ovaj kolač sa jabukama koji se pravi lako, a voleće ga i deca. Pavlaka daje mekoću, jabuke sočnost, a gornji sloj onaj hrskavi završetak koji svi prvo zagrizu.

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte pavlaku, istopljen puter i vanilu. Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i sjedinite u glatko testo. Sipajte testo u podmazan i pobrašnjen kalup prečnika 22–24 cm. Rasporedite seckane jabuke ravnomerno preko testa.

Predlog:

Ne otvarajte rernu prvih 30 minuta – neka kolač lepo naraste, a mrvice dobiju finu koricu bez da padnu.

Umutite pavlaku, šećer, jaje i skrob pa prelijte preko jabuka, polako i ravnomerno, ne direktno u sredinu. U činiji prstima utrljajte ovsene pahuljice, kokos, šećer, puter i prstohvat soli dok ne dobijete mrvice. Pospite preko kolača.

 Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45–50 minuta, dok ne porumeni i preliv se ne stegne. Ohladite pre sečenja.

Prijatno! 

(StvarUkusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTPEVALA LAMBADU PA NESTALA: Pronašli su je mrtvu u zapaljenom automobilu - pokušaj pljačke završen tragično