NAPRAVITE NAJBOLJI KUPUS RIBANAC: Recept za praktičniju manju količinu
ZIMA bez kiselog kupusa i kupusa ribanca je nezamisliva.
Foto: Shutterstock
Iako ga možete kupiti i u prodavnici, najbolji ukus kiselog kupusa dobićete ako ga sami pravite kod kuće. Od kupusa ribanca prave se najukusnije salate i podvarak, pa bi za njega trebalo uvek da napravite mesta na polici. Danas vam donosimo recept za manju količinu kupusa ribanca.
Potrebno je da se isecka kupus, posoli, a potom da se utrlja so. Nakon toga se stavlja u teglu i potapa vodom. Kupus će početi da oslobađa sopstvenu tečnost, stvarajući svoju salamuru. Posle 3-10 dana kiseli kupus biće fermentisani spreman za konzumaciju.
Fermentisan kiseli kupus može da se čuva u podrumu ili frižidru mesecima, a uz to je veoma zdrav. Napravite manju količinu kupusa ribanaca koju nećete bacati! Ako niste sigurni koliko vode i soli treba da dodate, donosimo vam recept koji će rešiti sve nedoumice.
Foto Shutterstock
Sastojci:
1 srednja glavica kupusa
1,5 kašika soli
1 kašika kima (opciono)
Priprema:
Sa kupusa najpre uklonite uvele listove, pa isecite na četvrtine i jezgro isecite. Potom usitnite kupus, a onda ga prebacite u veću činiju i pospite solju. Rukama sjedinite kiseli kupus i so. Ovaj proces bi trebalo da traje oko 5-10 minuta. Po želji, možete dodati i kim. U sterilisane staklene tegle stavljajte kupus ribanac, a povremeno nabijte rukom iseckani kupus. Nemojte cediti tečnost koju kiseli kupus ispušta. Možete ga prekriti listovom kupusa kako biste bili sigurni da je seckani lupus potopljen u tečnosti.
Foto Shutterstock
Trebalo bi da na list kupusa stavite manji i teži predmet kako bi stiskao kupus. Teglu pokrijte krpom, a onda pričvrstite gumicom. Tokom naredna 24 sata pritiskajte povremeno težim predmetom kupus. Ako nakon 24 sata tečnost nije narasla iznad kupusa, rastvorite 1 kašičicu soli u 1 šoljici vode i dodajte toliko da potopite kupus. Kupus ribanac držite na tamnom mestu na temperaturi između 18-23°C. Svakodnevno proveravajte da li je kupus potopljen u tečnost i po potrebi stiskajte čvrstim predmetom. Nakon 3 dana isprobajte.
Proces fermentacije traje od 3 do 10 dana. Možete primetiti mehuriće ili penu na vrhu što je uobičajen deo procesa fermentacije. Ako primetite buđ, skinite delove na kojima se uhvatila i proverite da li je vaš kupus ribanac potpuno potopljen u tečnost. Ostatak kupusa koji nije uhvatila buđ može da se jede. Kada kupus ribanac fermentira, skinite krpe i gumice, stavite poklopac i skladištite u frižideru. Do 2 meseca (ili duže) kupus ribanac može se čuvati na ovaj način.
(Stvar ukusa)
Preporučujemo
POKROVSK PRED PADOM, RUSKI VOJNICI U CENTRU GRADA: "Situacija je više nego kritična, ubijaju nam ljude"
NAJMANjE 250 ruskih vojnika nalazi se u Pokrovsku, gde učestvuju u uličnim borbama i ubijaju ukrajinske vojnike, posebno operatere dronova, prenosi Ukrajinska pravda pozivajući se na oficire iz dve brigade koje deluju u tom području.
25. 10. 2025. u 19:17
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
ZEMLjOTRES USRED DNEVNIKA: Voditeljka se obratila u strahu: "Nadam se da će biti sve u redu" (VIDEO)
DOK je čitala vesti u noćnom Dnevniku, prekinuo ju je zemljotres...
24. 10. 2025. u 19:43
Komentari (0)