NAPRAVITE NAJBOLJI KUPUS RIBANAC: Recept za praktičniju manju količinu
ZIMA bez kiselog kupusa i kupusa ribanca je nezamisliva.
Foto: Shutterstock
Iako ga možete kupiti i u prodavnici, najbolji ukus kiselog kupusa dobićete ako ga sami pravite kod kuće. Od kupusa ribanca prave se najukusnije salate i podvarak, pa bi za njega trebalo uvek da napravite mesta na polici. Danas vam donosimo recept za manju količinu kupusa ribanca.
Potrebno je da se isecka kupus, posoli, a potom da se utrlja so. Nakon toga se stavlja u teglu i potapa vodom. Kupus će početi da oslobađa sopstvenu tečnost, stvarajući svoju salamuru. Posle 3-10 dana kiseli kupus biće fermentisani spreman za konzumaciju.
Fermentisan kiseli kupus može da se čuva u podrumu ili frižidru mesecima, a uz to je veoma zdrav. Napravite manju količinu kupusa ribanaca koju nećete bacati! Ako niste sigurni koliko vode i soli treba da dodate, donosimo vam recept koji će rešiti sve nedoumice.
Foto Shutterstock
Sastojci:
1 srednja glavica kupusa
1,5 kašika soli
1 kašika kima (opciono)
Priprema:
Sa kupusa najpre uklonite uvele listove, pa isecite na četvrtine i jezgro isecite. Potom usitnite kupus, a onda ga prebacite u veću činiju i pospite solju. Rukama sjedinite kiseli kupus i so. Ovaj proces bi trebalo da traje oko 5-10 minuta. Po želji, možete dodati i kim. U sterilisane staklene tegle stavljajte kupus ribanac, a povremeno nabijte rukom iseckani kupus. Nemojte cediti tečnost koju kiseli kupus ispušta. Možete ga prekriti listovom kupusa kako biste bili sigurni da je seckani lupus potopljen u tečnosti.
Foto Shutterstock
Trebalo bi da na list kupusa stavite manji i teži predmet kako bi stiskao kupus. Teglu pokrijte krpom, a onda pričvrstite gumicom. Tokom naredna 24 sata pritiskajte povremeno težim predmetom kupus. Ako nakon 24 sata tečnost nije narasla iznad kupusa, rastvorite 1 kašičicu soli u 1 šoljici vode i dodajte toliko da potopite kupus. Kupus ribanac držite na tamnom mestu na temperaturi između 18-23°C. Svakodnevno proveravajte da li je kupus potopljen u tečnost i po potrebi stiskajte čvrstim predmetom. Nakon 3 dana isprobajte.
Proces fermentacije traje od 3 do 10 dana. Možete primetiti mehuriće ili penu na vrhu što je uobičajen deo procesa fermentacije. Ako primetite buđ, skinite delove na kojima se uhvatila i proverite da li je vaš kupus ribanac potpuno potopljen u tečnost. Ostatak kupusa koji nije uhvatila buđ može da se jede. Kada kupus ribanac fermentira, skinite krpe i gumice, stavite poklopac i skladištite u frižideru. Do 2 meseca (ili duže) kupus ribanac može se čuvati na ovaj način.
(Stvar ukusa)
Preporučujemo
TRAMP DONEO ODLUKU: Povlači ambasadore i diplomate iz okruženja Srbije
ADMINISTRACIJA američkog predsednika Donalda Trampa povlači skoro 30 karijernih diplomata sa ambasadorskih i drugih visokih pozicija u diplomatskim predstavništvima SAD u svetu.
22. 12. 2025. u 10:32
RUSI ĆE NAPASTI EU MNOGO RANIJE: Veliko upozorenje iz Ukrajine, poznata godina i glavna meta
RUSIJA je pomerila svoje planove za direktnu agresiju sa 2030. na 2027. godinu, a Evropa je sve glasnija o riziku od direktnog sukoba, u kojem bi se baltičke države mogle naći pod okupacijom.
20. 12. 2025. u 09:41
HRVATI POSLALI JASNU PORUKU: "Država nam je na pogrešnom putu!"
VEĆINA građana Hrvatske smatra da zemlja ide u pogrešnom smeru, a najviše primedbi imaju na korupciju, inflaciju, niske plate, male penzije i siromaštvo, pokazalo je decembarsko istraživanje Krobarometra, objavljeno u Dnevniku hrvatske Nove TV.
26. 12. 2025. u 12:34
Komentari (0)