NAPRAVITE NAJBOLJI KUPUS RIBANAC: Recept za praktičniju manju količinu
ZIMA bez kiselog kupusa i kupusa ribanca je nezamisliva.

Foto: Shutterstock
Iako ga možete kupiti i u prodavnici, najbolji ukus kiselog kupusa dobićete ako ga sami pravite kod kuće. Od kupusa ribanca prave se najukusnije salate i podvarak, pa bi za njega trebalo uvek da napravite mesta na polici. Danas vam donosimo recept za manju količinu kupusa ribanca.
Potrebno je da se isecka kupus, posoli, a potom da se utrlja so. Nakon toga se stavlja u teglu i potapa vodom. Kupus će početi da oslobađa sopstvenu tečnost, stvarajući svoju salamuru. Posle 3-10 dana kiseli kupus biće fermentisani spreman za konzumaciju.
Fermentisan kiseli kupus može da se čuva u podrumu ili frižidru mesecima, a uz to je veoma zdrav. Napravite manju količinu kupusa ribanaca koju nećete bacati! Ako niste sigurni koliko vode i soli treba da dodate, donosimo vam recept koji će rešiti sve nedoumice.

Foto Shutterstock
Sastojci:
1 srednja glavica kupusa
1,5 kašika soli
1 kašika kima (opciono)
Priprema:
Sa kupusa najpre uklonite uvele listove, pa isecite na četvrtine i jezgro isecite. Potom usitnite kupus, a onda ga prebacite u veću činiju i pospite solju. Rukama sjedinite kiseli kupus i so. Ovaj proces bi trebalo da traje oko 5-10 minuta. Po želji, možete dodati i kim. U sterilisane staklene tegle stavljajte kupus ribanac, a povremeno nabijte rukom iseckani kupus. Nemojte cediti tečnost koju kiseli kupus ispušta. Možete ga prekriti listovom kupusa kako biste bili sigurni da je seckani lupus potopljen u tečnosti.

Foto Shutterstock
Trebalo bi da na list kupusa stavite manji i teži predmet kako bi stiskao kupus. Teglu pokrijte krpom, a onda pričvrstite gumicom. Tokom naredna 24 sata pritiskajte povremeno težim predmetom kupus. Ako nakon 24 sata tečnost nije narasla iznad kupusa, rastvorite 1 kašičicu soli u 1 šoljici vode i dodajte toliko da potopite kupus. Kupus ribanac držite na tamnom mestu na temperaturi između 18-23°C. Svakodnevno proveravajte da li je kupus potopljen u tečnost i po potrebi stiskajte čvrstim predmetom. Nakon 3 dana isprobajte.
Proces fermentacije traje od 3 do 10 dana. Možete primetiti mehuriće ili penu na vrhu što je uobičajen deo procesa fermentacije. Ako primetite buđ, skinite delove na kojima se uhvatila i proverite da li je vaš kupus ribanac potpuno potopljen u tečnost. Ostatak kupusa koji nije uhvatila buđ može da se jede. Kada kupus ribanac fermentira, skinite krpe i gumice, stavite poklopac i skladištite u frižideru. Do 2 meseca (ili duže) kupus ribanac može se čuvati na ovaj način.
(Stvar ukusa)
Preporučujemo

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

OTKRIVENA PODZEMNA SOBA U UKRAJINI: Bila zatrpana 300 godina - čemu je služila? (FOTO)
SKRIVENA ispod zamka u istorijskom gradu Galiču, u zapadnoj Ukrajini, misteriozna soba bila je zatrpana zemljom i otpadom poslednjih 300 godina, a sada je napokon oktrivena.
02. 06. 2025. u 10:54
Komentari (0)