KAZANDIBI: Turski dezert koji se topi u ustima, i koji se obožava širom sveta
Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci. Ako volite turske specijalitete onda će vam se ovaj kolač ili bolje rečeno puding sigurno mnogo dopasti.
![КАЗАНДИБИ: Турски дезерт који се топи у устима, и који се обожава широм света КАЗАНДИБИ: Турски дезерт који се топи у устима, и који се обожава широм света](/data/images/2024-07-11/505773_shutterstock-kazandibi_fmob.jpg)
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 l mleka
- 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 1 čaša sitnog šećera
- 50 g maslaca ili margarina
- 1 žumance
- pola čaše šećera u prahu
- malo maslaca za podmazivanje tiganja
- malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje
Priprema:
Šećer dodajte u mleko i ostavite da provri. Zasebno umutite skrob, brašno i žumance s malo vode. Lagano smesu dodajte u provrelo mleko. Onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte puter, pa kad se otopi, mikserom umutite vazdušast krem. Tiganj premažite maslacem pa pospite šećerom u prahu. Prelijte odozgo vrućim kremom. Stavite tiganj na ringlu da se šećer karmelizovao, uz povremeno proveravanje kašikom. U veći pleh stavite tiganj pa pažljivo nalijte hladnu vodu. Ostavite prohlađen desert u frižideru sat do dva. Zatim, secite oštrim nožem na šire trake, pa ih podignite špatulom i preklopite. Dekorišite puding kokosovim brašnom ili mlevenim pistaćima.
(trpeza)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo
![STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN 2024. GODINE: Mnogima se neće svideti STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN 2024. GODINE: Mnogima se neće svideti](/data/images/2021-10-28/153991_dsc-1424-copy_kf.jpg?time=1721989841)
STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA ZA JESEN 2024. GODINE: Mnogima se neće svideti
IZGLEDA da ćemo ove godine imati hladniju jesen sa više padavina, pokazuju prve dugoročne prognoze sajta Severe Weather Europe.
26. 07. 2024. u 12:30
![DIGNUTI RUSKI I KINESKI BOMBARDERI, AMERIKA POSLALA BORBENE AVIONE: Reagovala i Kanada, Vašington besan - Neviđena provokacija (VIDEO) DIGNUTI RUSKI I KINESKI BOMBARDERI, AMERIKA POSLALA BORBENE AVIONE: Reagovala i Kanada, Vašington besan - Neviđena provokacija (VIDEO)](/data/images/2024-07-26/510377_screenshot-591_kf.jpg?time=1721971882)
DIGNUTI RUSKI I KINESKI BOMBARDERI, AMERIKA POSLALA BORBENE AVIONE: Reagovala i Kanada, Vašington besan - "Neviđena provokacija" (VIDEO)
RUSIJA i Kina po prvi su put izvele let strateških bombardera u zajedničkoj patroli u blizini Aljaske, što upozorava na sve širi okvir sposobnosti vojnog partnerstva, koje izaziva sve veću zabrinutost u SAD-u i među njihovim saveznicima.
26. 07. 2024. u 07:28
![ISPAO JE NEČOVEK Oglasila se Babovićeva bivša devojka: Bila sam sa njim iz sažaljenja ISPAO JE NEČOVEK Oglasila se Babovićeva bivša devojka: Bila sam sa njim iz sažaljenja](/data/images/2024-06-25/500383_82134-velika-drama-jubilej-22022022-0015-ig_kf.jpg?time=1722425576)
"ISPAO JE NEČOVEK" Oglasila se Babovićeva bivša devojka: "Bila sam sa njim iz sažaljenja"
GLUMAC Branko Babović ljubio je skoro tri decenije mlađu izabranicu.
31. 07. 2024. u 13:32
Komentari (0)