VEGANSKE PLJESKAVICE OD CVEKLE: Isprobajte ukus koji će vas zadiviti
Izaberite svoju omiljenu salatu i sos kao prilog i ove pljeskavice će postati vaše omiljeno jelo.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 180 grama suvih leblebija
- 150 g cvekle
- 1 ljubičasti luk
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica dimljene crvene paprike
- 1 kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- limun (sok)
- 1 kašika brašna za valjanje pljeskavica
- maslinovo ulje za prženje
Priprema:
Potopite leblebije dan ranije ili bar nekoliko sati pre pripreme. Natopljene leblebije ocedite, operite i stavite u blender ili seckalicu i sameljite u kašu. Cveklu oljuštite, isecite na kockice i iseckajte u seckalici. Crni luk sitno iseckati, beli luk narendati. Pomešajte mlevene leblebije, cveklu, luk i beli luk. Dodajte sve ostale začine, maslinovo ulje i limunov sok i rukama umesite kompaktnu smesu.
Pokrijte sve prozirnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena ili duže da se malo stegne. Ohlađenu i stisnutu smesu podeliti na šest jednakih delova, pa navlaženim rukama svaku oblikovati u pljeskavicu. Svaku pljeskavicu uvaljajte u brašno i u dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, ne treba da bude puno, samo 2 do 3 kašike. Pržite pljeskavice nekoliko minuta sa svake strane. Poslužite pljeskavice uz priloge i sosove po želji. Možete ih koristiti i za veganske hamburgere.
(index.hr)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

VELIKI PREOKRET U NAJBRUTALNIJEM RATU: Uz pomoć Putina pao glavni grad, Rusija dobija vojnu bazu od neprocenjivog značaja?
DOGODIO se preokret u najbrutalnijem ratu i to zahvaljujući Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije. Naime, sudanske oružane snage zauzele su Kartum izbacivši iz delova sudanskog glavnog grada pobunjenike iz Snaga za brzu podršku. Reč je o važnoj prekretnici u sukobu koji tu afričku zemlju pustoši već dve godine.
31. 03. 2025. u 08:39

AMERIKA SPREMA VELIKI UDAR: Bombarderi "ubice" ciljaju nuklearne elektrane u Iranu (FOTO)
Sjedinjene Države su rasporedile stelt bombardere B-2 Spirit u vojnu bazu Dijego Garsija u Indijskom okeanu, potez koji bi navodno mogao biti povezan sa pripremama za potencijalni napad na iransku nuklearnu infrastrukturu.
29. 03. 2025. u 19:25

TEŠKI TRENUCI: Otkriven uzrok smrti Željka Rutovića
JEDAN je od retkih učesnika filma "Vidimo se u čitulji" koji su preživeli, preminuo je u Italiji.
31. 03. 2025. u 12:59
Komentari (0)