LJUTA TURŠIJA OD GROŽĐA: Raspametiće one izbirljive
Ova turšija je idealan dodatak svakoj zimskoj trpezi.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
1 kg grožđa (crveno ili belo)
1 l vode
200 ml sirćeta (9%)
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
3-4 čena belog luka (sitno iseckani)
1-2 ljute paprike (po ukusu, sitno iseckane)
1 kašičica crnog bibera u zrnu
1 kašičica semena senfa (opcionalno)
lovorov list (po želji)
Priprema:
Operite grožđe i pažljivo odstranite peteljke. Ako su bobice veće, možete ih prepoloviti. Sterilizujte teglu (ili tegle) u kojoj ćete čuvati turšiju. Možete je oprati vrućom vodom i ostaviti da se osuši ili staviti u rernu na 100 stepeni na 10-15 minuta.
U šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer, seckani beli luk, ljute paprike, biber u zrnu, seme senfa i lovorov list. Kuvajte na srednjoj vatri dok se so i šećer ne otope. Zatim ostavite da se ohladi. U pripremljenu teglu stavljajte grožđe, prelivajući ga pripremljenom marinadom. Kada su sve bobice stavljene, prelijte ih preostalom marinadom tako da budu potpuno potopljene. Dobro zatvorite teglu. Ostavite turšiju na tamnom i hladnom mestu (ili u frižideru) da odstoji najmanje 1-2 nedelje pre konzumiranja, kako bi se ukusi proželi.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)