KAVURMA: Južnjački specijalitet koji pravi gurmani obožavaju
Kavurma se najviše sprema na jugu Srbije i predstavlja vrstu jela napravljenu od iznutrica.

Foto: Privatna arhiva
Iznutrice i kožica (mogu se dodati i čvarci i komadići mesa) se isprže i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Služi se sa turšijom ili se jede hladna.
Sastojci:
- džigerica
- meso od svinjske glave
- kožure
- meso od kičme
- so, biber, lovorov list, crvena paprika
Priprema:
U veću šerpu sipajte vodu i stavite svinjsku glavu, meso od kičme i kožure. Krčkajte dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Onda povadite kosti, a meso kuvajte još malo. Zatim izvaditi meso i kožure iseckati nožem, na komade različite veličine. Tako isečeno meso i kožure vratiti na ringlu da se prži. U to ubaciti džigericu, pa dodati vode, da ne bude mnogo gusto. Dok se prži dodati so, biber, lovorov list, papriku, po ukusu. Pržiti tako još neko vreme, nekih 15 min.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

JAGNjETINA ISPOD SAČA: Tradicionalni ručak za prazničnu trpezu
29. 12. 2024. u 11:00Novosti online

POSNE PUNjENE TIKVICE: Sočne i slasne, nećete ni primetiti da nedostaje meso
30. 12. 2024. u 07:00Novosti online

SVINjSKI VRAT SA KAJMAKOM I PAPRIKAMA: Držaće vas dugo sitim, a sjajan je predlog i za svečanu trpezu
27. 12. 2024. u 09:00Novosti online

MUSAKA OD BORANIJE: Napravite ručak na malo drugačiji način (VIDEO)
28. 12. 2024. u 09:00Novosti online

MONSTRUOZNO! Ovaj hoće da vlada Srbijom! Žene mu krive kad ih neko siluje ili prebije!
VUK Nektarijević, student blokader sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, koji je tobož biciklom išao u Strazbur, ima u najmanju ruku problematične stavove.
20. 04. 2025. u 14:35

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)