GRČKI KOLAČIĆI MELOMAKARONI: Obavezno moraju da se nađu na vašoj Božićnoj trpezi
Melomakarona je, pored gurabija, tradicionalni grčki Božićni kolač, bez kog se ni jedna grčka kuća u vreme praznika ne može ni zamisliti. Naime to su kolačići sa medom, karanfilićem i cimetom, zbog čega njihovi domovi u ovo doba godine predivno mirišu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za sirup:
- 500g vode
- 800g šećera
- 3 štapića cimeta
- 3 karanfilića
- 1 cela pomorandža presečena na pola
Sve to prokuvati,a čim poćne da ključa pomeriti sa ringle i dodati 150g meda. Ostaviti da se ohladi par sati. Sirup treba biti hladan a kolač vruć. Za smesu:
Prvi deo:
- 1kg brašna običnog i
- 200g griza pomešati
Drugi deo:
- 400g soka od ceđene pomorandže
- 400ml zejtina
- 180ml maslinovog ulja
- 50g šećera u prahu
- 2-3 kašičice cimeta
- 1⁄2 kašičice karanfilića u prahu
- 1⁄4 kašičice muskatnog oraščića
- 1 kašikica sode bikarbone
- rendana kora od dve pomorandže
Priprema:
Sve to pomešati, pa zatim dodati u posudu gde su ulja. Mešati lagano, ne mnogo da ne bi izašla ulja iz testa. Praviti loptice i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečene, vruće stavljati u sirup, okrenuti malo kašikom i vaditi. Odozgo ih malo poprskati medom i vrlo malo posuti sitni seckanim ili mlevenim orasima. (Nikako ne prelivati sirupom). Prijatno!
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ČOKOLADNI BRAUNI: Fenomenalni slatkiš, oduševiće i one izbirljive
14. 12. 2024. u 15:00

JAFA KOLAČ: Neodoljiva poslastica koji podseća na najdraži keks (VIDEO)
08. 12. 2024. u 13:00

RUSI ODBILI PREKID VATRE I GOMILAJU JAKE SNAGE KOD LIMANA: Sprema se velika ofanziva, ništa od mira u narednim mesecima!
JUČE je Moskva odbila mirovni predlog i prekid vatre na 30 dana sa Ukrajinom. Visoki zvaničnici Trampove administracije u poslednjim danima vode razgovore o tome da Vašington možda neće biti u stanju da izdejstvuje prekid vatre između Rusije i Ukrajine u narednim mesecima. Za to vreme, Moskva gomila trupe u Donjeckoj oblasti i sprema se za veliku ofanzivu.
02. 04. 2025. u 14:59

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)