GRČKI KOLAČIĆI MELOMAKARONI: Obavezno moraju da se nađu na vašoj Božićnoj trpezi
Melomakarona je, pored gurabija, tradicionalni grčki Božićni kolač, bez kog se ni jedna grčka kuća u vreme praznika ne može ni zamisliti. Naime to su kolačići sa medom, karanfilićem i cimetom, zbog čega njihovi domovi u ovo doba godine predivno mirišu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za sirup:
- 500g vode
- 800g šećera
- 3 štapića cimeta
- 3 karanfilića
- 1 cela pomorandža presečena na pola
Sve to prokuvati,a čim poćne da ključa pomeriti sa ringle i dodati 150g meda. Ostaviti da se ohladi par sati. Sirup treba biti hladan a kolač vruć. Za smesu:
Prvi deo:
- 1kg brašna običnog i
- 200g griza pomešati
Drugi deo:
- 400g soka od ceđene pomorandže
- 400ml zejtina
- 180ml maslinovog ulja
- 50g šećera u prahu
- 2-3 kašičice cimeta
- 1⁄2 kašičice karanfilića u prahu
- 1⁄4 kašičice muskatnog oraščića
- 1 kašikica sode bikarbone
- rendana kora od dve pomorandže
Priprema:
Sve to pomešati, pa zatim dodati u posudu gde su ulja. Mešati lagano, ne mnogo da ne bi izašla ulja iz testa. Praviti loptice i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečene, vruće stavljati u sirup, okrenuti malo kašikom i vaditi. Odozgo ih malo poprskati medom i vrlo malo posuti sitni seckanim ili mlevenim orasima. (Nikako ne prelivati sirupom). Prijatno!
(still)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ČOKOLADNI BRAUNI: Fenomenalni slatkiš, oduševiće i one izbirljive
14. 12. 2024. u 15:00

JAFA KOLAČ: Neodoljiva poslastica koji podseća na najdraži keks (VIDEO)
08. 12. 2024. u 13:00

AMERIKA BESNA ZBOG ODBIJANjA KIJEVA DA PRIZNE RUSKE TERITORIJE: Evo zašto su propali pregovori u Londonu
PREGOVORI o okončanju konflikta u Ukrajini, koji su trebali biti održani danas u Londonu na nivou ministara spoljnih poslova Velike Britanije, SAD, Francuske, Nemačke i Ukrajine, odloženi su nakon što su američki zvaničnici otkazali učešće.
23. 04. 2025. u 16:24

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

TUGA NA RTS-u: Voditeljka Dnevnika slomljena, oprostila se od koleginice: "Mirno spavaj, neću te zaboraviti" (FOTO)
"MIRNO spavaj, a ja te nikada neću zaboraviti..."
23. 04. 2025. u 13:02
Komentari (0)