DANAS JE STROGI POST: Predlog jelovnika za Krstovdan

Jovana Vasić

17. 01. 2025. u 11:00 >> 08:43

Jedan od praznika koji Srbi najviše poštuju je Krstovdan. Tog dana obavezan je strogi post.

ДАНАС ЈЕ СТРОГИ ПОСТ: Предлог јеловника за Крстовдан

Foto: Shutterstock

Neki vernici na Krstovdan žive samo na hlebu i grožđu, a ako ipak želite nešto više da spremite, ovo je predlog za neka od najlepših posnih jela.

Knedle od krompira

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 500 g brašna
  • prezle
  • so

Priprema:

1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.

Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Valjati ih u prezle i služiti tople.

Foto: Shutterstock

 

Riba sa krompirom u rerni po bakinom receptu

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 500 g ribe po izboru
  • so, biber
  • aleva paprika
  • začin
  • kukuruzno brašno
  • 1 veća glavica crnog luka
  • ulje

Priprema:

Tepsiju podmazati uljem a krompir iseći na listiće. U njega dodati alevu papriku, bibera, začina i ulja i sve izmešati.

Staviti u podmazanu tepsiju. Između krompira ugurati kolutove crnog luka koji ste posolili. Ribu posoliti i uvaljati u kukuruzno brašno, malo poprskati uljem i staviti na krompir. Peći na 200 stepeni, oko 50 minuta, da lepo porumeni. Sjajan ručak. Prijatno!

Foto: Shutterstock

 

Posna lenja pita na vodi

Sastojci:

  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje griza
  • 1 šolja šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje

Za fil:

  • 1,5 kg rendanih jabuka
  • 1 šolja šećera
  • 1 kafena kašičica cimeta
  • rendana kora 1 limuna
  • 1 vanil šećer

Priprema:

Najpre treba napraviti fil tako što ćemo narendati jabuke, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešati i ostaviti. U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo pa sve izmešati varjačom. Od te smese izvaditi jednu šolju praškaste smese. U suvu nepodmazanu posudu sipati polovinu mase koja je ostala u vangli. Potapkati rukom da se izjednači. Preko toga staviti polovinu fila. Na to izručiti ostatak mase iz vangle i poravnati. Preko opet staviti drugu polovinu fila. Na kraju, masom iz šolje posuti i prekriti fil i ostaviti da stoji 10 minuta.

Peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada je pečeno, posuti prah šećerom, pokriti krpom i ostaviti do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i testo omekšalo i povezalo se sa filom.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje

NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.

04. 08. 2025. u 20:19

Komentari (0)

KAKAV ŽREB! Crvena zvezda saznala protiv koga igra za plasman u Ligu šampiona!