DANAS JE STROGI POST: Predlog jelovnika za Krstovdan
Jedan od praznika koji Srbi najviše poštuju je Krstovdan. Tog dana obavezan je strogi post.

Foto: Shutterstock
Neki vernici na Krstovdan žive samo na hlebu i grožđu, a ako ipak želite nešto više da spremite, ovo je predlog za neka od najlepših posnih jela.
Knedle od krompira
Sastojci:
- 500 g krompira
- 500 g brašna
- prezle
- so
Priprema:
1/2 kg krompira skuvati sa ljuskom, oguliti i propasirati, posoliti i zamesiti sa brašnom.
Dobro izrađeno testo razviti oklagijom, pa ga seći na kvadratiće i spuštati u kipuću slanu vodu. Knedle su skuvane kada počnu da isplivavaju na površinu. Valjati ih u prezle i služiti tople.

Foto: Shutterstock
Riba sa krompirom u rerni po bakinom receptu
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 g ribe po izboru
- so, biber
- aleva paprika
- začin
- kukuruzno brašno
- 1 veća glavica crnog luka
- ulje
Priprema:
Tepsiju podmazati uljem a krompir iseći na listiće. U njega dodati alevu papriku, bibera, začina i ulja i sve izmešati.
Staviti u podmazanu tepsiju. Između krompira ugurati kolutove crnog luka koji ste posolili. Ribu posoliti i uvaljati u kukuruzno brašno, malo poprskati uljem i staviti na krompir. Peći na 200 stepeni, oko 50 minuta, da lepo porumeni. Sjajan ručak. Prijatno!

Foto: Shutterstock
Posna lenja pita na vodi
Sastojci:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje griza
- 1 šolja šećera
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje
Za fil:
- 1,5 kg rendanih jabuka
- 1 šolja šećera
- 1 kafena kašičica cimeta
- rendana kora 1 limuna
- 1 vanil šećer
Priprema:
Najpre treba napraviti fil tako što ćemo narendati jabuke, dodati šećer, vanilin šećer, cimet i limunovu koru. Sve promešati i ostaviti. U posudu staviti brašno, griz, šećer i prašak za pecivo pa sve izmešati varjačom. Od te smese izvaditi jednu šolju praškaste smese. U suvu nepodmazanu posudu sipati polovinu mase koja je ostala u vangli. Potapkati rukom da se izjednači. Preko toga staviti polovinu fila. Na to izručiti ostatak mase iz vangle i poravnati. Preko opet staviti drugu polovinu fila. Na kraju, masom iz šolje posuti i prekriti fil i ostaviti da stoji 10 minuta.
Peći 40 minuta na 200 stepeni. Kada je pečeno, posuti prah šećerom, pokriti krpom i ostaviti do sutradan, kako bi jabuke pustile sok i testo omekšalo i povezalo se sa filom.
(stvarukusa)

DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA DO KRAJA AVGUSTA: Tek nas čeka pakao i temperaturni rekordi - leto se ne predaje
NAJNOVIJA vremenska prognoza evopskih stručnjaka za avgust pokazuje prohladniji početak meseca u centralnim delovima Evrope, ali se već nagoveštava povratak suptropskog grebena i novog talasa vrelog vremena. Usled prisustva niskog pritiska na severu kontinenta, stvaraju se uslovi za novi toplotni talas koji će pogoditi veći deo Evrope, piše Severe Weather Europe.
04. 08. 2025. u 20:19

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

3O LETA OD "OLUJE" - RUDAN OŠTRO O HRVATIMA: "Koliko je Srba plutalo u bunarima jer se nisu ukrcali u traktore..."
VEDRANA Rudan je komentarisala političku i društvenu klimu u Hrvatskoj.
03. 08. 2025. u 16:23
Komentari (0)