DA ODUŠEVITE GOSTE ZA SVEČANOM TRPEZOM: Ove godine napravite najbolji slavski kolač uz jednostavne savete

Jovana Vasić

18. 01. 2025. u 07:00

Kao i svake godine domaćice se trude da naprave što bolje slavske kolače, a pravljenje savršenog kolača može da bude izazov. Sve domaćice se pitaju kako da pronađu prave mere za kolač, kako da ukrasi budu beli i ono najvažnije kako da slavski kolač ne popuca?

ДА ОДУШЕВИТЕ ГОСТЕ ЗА СВЕЧАНОМ ТРПЕЗОМ: Ове године направите најбољи славски колач уз једноставне савете

Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko razloga zašto slavski kolač puca:

1) Rerna ne greje ujednačeno. Starije ili neispravne rerne često imaju grejače koji više greju sa jedne strane u odnosu na drugu. Tako i testo neujednačeno narasta, što uzrokuje pucanje. Ovo se smatra jednim od najčešćih razloga zašto kolač puca.

2) Ako vam kolač puca sa strane, vrlo je verovatno da testo nije dovoljno naraslo pre nego što ste ga stavili da se peče. Dok mesite i razvlačite slavski kolač treba bar nekoliko puta da ga ostavite da odstoji da bi testo dovoljno naraslo. A pre samog stavljanja u rernu ga treba ostaviti na toplom mestu da naraste bar pola sata ranije.

3) Testo je suviše vlažno ili suviše tvrdo. Tekstura testa je odlučujuća za kvalitet pogače. Ako se lepi za prste to znači da treba dodati još brašna, a tvrdo testo treba razrediti, jer za rezultat želite da dobijete mekano, vazdušasto testo.

4) Testo se osušilo dok je stajalo. Kad ostavite testo da odstoji uvek ga prekrijte ili folijom ili krpom jer kada duže vreme stoji na vazduhu, ono počinje da se suši. Ako u testu nema dovoljno vlage, mnogo lakše će doći do procesa pucanja.

 

Foto: Printskrin Jutjub

5) Da li je brašno dobro skladišteno? Brašno treba da se čuva na tamnom i suvom mestu. Čak i ako ste vi ispoštovali sva pravila, ne mora da znači da su to uradili proizvođač ili prodavac. Vlaga može uticati na kvalitet brašna, čime lakše dolazi do njegovog pucanja. Ako ste sve u radili prema receptu, a slavski kolač ipak puca, vrlo je verovatno da su problem ili rerna ili brašno.

6) Slavski kolač se nalazi blizu gornjeg grejača u rerni. Slavski kolač uvek smestite na sredinu rerne, jer onaj deo koji je bliži gornjem grejaču će se više sušiti i postoji mnogo veća mogućnost da korica pukne.

Kako da ne puca slavski kolač – saveti

Objasnili smo vam koji su sve razlozi za pucanje kolača i dali vam recepte kako da napravite posni slavski kolač. Kada znate razloge, moći ćete unapred da izbegnete pucanje kolača, tako što ga nećete stavljati u blizini gornjeg grejača, već u sredinu rerne.

Za savršenu slavsku pogaču je neophodno da imate rernu koja dobro radi, kvalitetno brašno, da prekrivate testo dok narasta kako se ne bi osušilo i da tačno poštujete recepte koje smo vam preporučili, kako testo ne bi bilo ni previše vlažno ili tvrdo.

Foto: R. Šegrt

Ali postoji još nekoliko trikova koji će pomoći da slavski kolač ne puca:

1) Ako se pitate kako ispeći slavski kolač da ne puca, dovoljno je da pre pečenja testo malo izbušite viljuškom, kako se ne bi iznutra na punilo vazduhom i time uzrokovalo pucanje kore. Ovo se praktikuje i za slavske kolače, kao i za običan hleb kada hoćete da izgleda kao da je iz pekare.

2) Drugi način da sprečite pucanje kore jeste da pre stavljanja kolača u rernu premažete površinu žumancetom, to će mu ujedno dati i lepu rumenu boju.

3) Pre stavljanja slavskog kolača u rernu, obavezno ostavite testo da narasta bar pola sata na sobnoj temperaturi ili u blizini grejnog tela (na nekom toplom mestu).

4) Testo treba dobro umesiti i dugo ga mesiti, što se duže mesi to je bolji kvalitet kolača.

Foto: Printskrin Jutjub

5) Ukoliko imate rernu koja ne dihtuje dobro, ili ne greje jednako, za savršen slavski kolač će vam biti potrebno strpljenje. Najpre, nemojte stavljati kolač na visoku temperaturu, jer će neravnomerno grejanje u šporetu prouzrokovati da jedna strana naraste više od druge i time uzrokovati pucanje kolača. Stavite kolač na nižu temperaturu, sačekajte i posle 15 minuta okrenite na drugu stranu i ponavljajte postupak brzog okretanja dok se kolač sasvim ne ispeče.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRESEDAN U SVETU FUDBALA: Holand potpisao ugovor do kraja karijere sa građanima (FOTO)