LAZANJE SA PALAČINKAMA: Spoj dva omiljena jela koji se priprema brzo i lako

Jovana Vasić

24. 01. 2025. u 13:00

Brza priprema i ukus koji obuzima.

ЛАЗАЊЕ СА ПАЛАЧИНКАМА: Спој два омиљена јела који се припрема брзо и лако

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 12 palačinki
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 500 grama mešanog mlevenog mesa
  • 200 ml paradajz sosa
  • 300 g tvrdog kačkavalja
  • so, biber, suvi začin, origano, bosiljak, peršun ili začini po ukusu

Za bešamel sos:

  • 50 grama maslaca
  • 2 pune kašike brašna
  • 500 ml mleka
  • 100 g tvrdog kačkavalja ili parmezana

Priprema:

Najpre ispecite palačinke, kako ih inače spremate i odložite sa strane. 

Sitno iseckajte luk, šargarepu izrendajte i sve dinstajte na malo maslinovog ulja. Kad omekša, dodajte mleveno meso, pa dinstajte još desetak minuta da se meso lepo uprži. Ukoliko je potrebno, dodajte vrlo malo vode. Pred kraj, u smesu stavite paradajz sos i začine.

Sos napravite tako što ćete u manjoj šerpi otopiti maslac, dodati brašno i pržiti oko minut, pa sipati mleko (postepeno), neprestano mešajući. Kada dobijete smesu (bešamel sos) dovoljno gustu, skloniti sa ringle.

U odgovarajućoj posudi slagati red palačinki, red smese od mesa, red rendanog kačkavalja i tako dok ne utrošite materijal. Poslednji red treba da budu palačinke. Potom sve preliti bešamel sosom.

Peći u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko pola sata.

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO SVE ŽELIM ŠTO PRE DA ZABORAVIM: Švjontek očajna posle poraza u Melburnu