KAKO SE PRAVI NAJUKUSNIJI PIRE KROMPIR: Najbolji prilog uz svako jelo

Jovana Vasić

13. 02. 2025. u 17:00

Složićete se da je pire krompir najbolji prilog uz svako jelo, a profesionalni kuvar otkrio je da postoje jednostavani trikovi koji garantuju savršen krompir pire svaki put.

КАКО СЕ ПРАВИ НАЈУКУСНИЈИ ПИРЕ КРОМПИР: Најбољи прилог уз свако јело

Foto: Shutterstock

1. Odaberite pravi krompir

Nije svaki krompir idealan za pire. Visokoskrobni krompiri su najbolji jer visok sadržaj skroba daje pireu kremastu teksturu. Izaberite beli i žuti krompir, krupnog ovalnog oblika i nećete pogrešiti. S druge strane, preskočite crvene krompiri, nisu idealni jer imaju manje skroba i mogu da budu gumenasti.

2. Ne presoliti vodu pri kuvanju

Profesionalci preporučuju da krompir kuvate u nesoljenoj vodi. Na ovaj način, krompir će upiti vlagu, ali neće postati previše slan. So se može dodati tek u finalnoj fazi, kada pravite pire.

3. Kuvajte krompir u kori

Ako imate vremena, kuvajte krompir sa korom – ovo pomaže da zadrži vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji. Naravno, morate ga dobro oprati pre nego što ga stavite u vodu.

4. Krompir kuvajte ravnomerno

Krompir se mora iseći na jednake komade kako bi se kuvao ravnomerno. Tako ćete izbeći da neki komadi ostanu tvrdi dok drugi budu prekuvani.

5. Koristite pravu tehniku pasiranja

Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krompir dok je još vruć. Možete koristiti pasir, presu za krompir ili čak meku cediljku. Izbegavajte blender ili mikser, jer oni mogu da „previše“ obrade krompir, što može da dovede do gumenaste teksture.

6. Dodavanje masnoće

Krompir je poznat po tome što voli masnoću. Profesionalni kuvari preporučuju korišćenje dobrog putera i toplog mleka. Pomešaj ih polako i dodaj postepeno, kako bi dobio željenu teksturu. Pored putera, možeš koristiti i pavlaku ili čak malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.

7. Mleko treba biti toplo

Nikada ne dodajte hladno mleko u pire. Zagrejte ga pre nego što ga dodate krompiru. Ovo će pomoći da se sve bolje upije i da pire bude glatkiji.

8. Nemojte previše mešati

Ako previše mešate pire, može postati lepljiv ili gumast, dovoljno je da se svi sastojci sjedine u glatku masu.

9. Začini

Dodajte malo muskatnog oraščića i so i biber po ukusu. Ovi začini mogu podići ukus pirea na viši nivo. Takođe, možete dodati malo belog luka za dodatni ukus, pogotovo ako volite jače arome.

10. Najslađe za kraj

Na kraju, za savršen ukus možete dodati nekoliko kašika kisele pavlake ili čak rendanog parmezana za bogatiji, kremastiji efekat.

(still)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK U HRVATSKOJ: Ni Dinamo Zagreb, ni Hajduk Split! Bivši špic Zvezde odveo autsajdere do šampionske titule u drami poslednjeg kola!