KAKO SE PRAVI NAJUKUSNIJI PIRE KROMPIR: Najbolji prilog uz svako jelo
Složićete se da je pire krompir najbolji prilog uz svako jelo, a profesionalni kuvar otkrio je da postoje jednostavani trikovi koji garantuju savršen krompir pire svaki put.

Foto: Shutterstock
1. Odaberite pravi krompir
Nije svaki krompir idealan za pire. Visokoskrobni krompiri su najbolji jer visok sadržaj skroba daje pireu kremastu teksturu. Izaberite beli i žuti krompir, krupnog ovalnog oblika i nećete pogrešiti. S druge strane, preskočite crvene krompiri, nisu idealni jer imaju manje skroba i mogu da budu gumenasti.
2. Ne presoliti vodu pri kuvanju
Profesionalci preporučuju da krompir kuvate u nesoljenoj vodi. Na ovaj način, krompir će upiti vlagu, ali neće postati previše slan. So se može dodati tek u finalnoj fazi, kada pravite pire.
3. Kuvajte krompir u kori
Ako imate vremena, kuvajte krompir sa korom – ovo pomaže da zadrži vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji. Naravno, morate ga dobro oprati pre nego što ga stavite u vodu.
4. Krompir kuvajte ravnomerno
Krompir se mora iseći na jednake komade kako bi se kuvao ravnomerno. Tako ćete izbeći da neki komadi ostanu tvrdi dok drugi budu prekuvani.
5. Koristite pravu tehniku pasiranja
Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krompir dok je još vruć. Možete koristiti pasir, presu za krompir ili čak meku cediljku. Izbegavajte blender ili mikser, jer oni mogu da „previše“ obrade krompir, što može da dovede do gumenaste teksture.
6. Dodavanje masnoće
Krompir je poznat po tome što voli masnoću. Profesionalni kuvari preporučuju korišćenje dobrog putera i toplog mleka. Pomešaj ih polako i dodaj postepeno, kako bi dobio željenu teksturu. Pored putera, možeš koristiti i pavlaku ili čak malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
7. Mleko treba biti toplo
Nikada ne dodajte hladno mleko u pire. Zagrejte ga pre nego što ga dodate krompiru. Ovo će pomoći da se sve bolje upije i da pire bude glatkiji.
8. Nemojte previše mešati
Ako previše mešate pire, može postati lepljiv ili gumast, dovoljno je da se svi sastojci sjedine u glatku masu.
9. Začini
Dodajte malo muskatnog oraščića i so i biber po ukusu. Ovi začini mogu podići ukus pirea na viši nivo. Takođe, možete dodati malo belog luka za dodatni ukus, pogotovo ako volite jače arome.
10. Najslađe za kraj
Na kraju, za savršen ukus možete dodati nekoliko kašika kisele pavlake ili čak rendanog parmezana za bogatiji, kremastiji efekat.
(still)
Preporučujemo

ČIZBURGER PITA: Slasna i sočna, oduševiće i one izbirljive
12. 02. 2025. u 07:00Jovana Vasić

SOČNA KROMPIR SALATA: Kiseli krastavčići i jaja prave savršenu kombinaciju
09. 02. 2025. u 07:00

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

SRPSKA POSLA: Nikola Jokić zapanjio svet! Vratio se u Srbiju i uradio OVO (VIDEO)
NIKOLA Jokić je najbolji košarkaš planete, ali dajte mu loptu i biće najbolji u svakom sportu. To je pokazao još jednom.
08. 06. 2025. u 08:54

BESNOSLOVNA CIFRA - HRVATI "NAVALILI": Koliko će Tompson zaraditi od koncerta na zagrebačkom hipodromu?
HRVATSKI pevač je u promet pustio 19.000 komada odeće, koji su razgrabljeni u rekordnom roku. Prema nekim izvorima, od koncerta će ukupno zaraditi 20 miliona evra
15. 06. 2025. u 10:33
Komentari (0)