7 SAVETA DA VAM MESO BUDE SOČNO: Uz ove sugestije svako meso koje budete pripremali biće savršeno sočno i meko
Bez obzira koju vrstu mesa i kog kvaliteta pripremate, ono može da bude ukusnije od onog koje pripremaju u najboljim restoranima. Potrebno je samo da se pridržavate ovih saveta i smernica, pomoću kojih ćete uvek dobiti savršen obrok.

Foto: Shutterstock
1. Uvek koristite čekić za meso
Stavite kriške mesa između dva lista najlonske folije za hranu i istucite ih čekićem da razbijete vlakna. Folija će zaštititi meso i radnu površinu, ali je ne morate stavljati ako ne želite. Kao alternativu čekiću za omekšavanje mesa možete koristiti ruku - udarite po komadu mesa šakom, čvrstim pokretom koji ide ka spolja.
2. Posipajte meso krupnom solju
Meso koje nije visokog kvaliteta možete da omekšate i krupnom solju. U tom slučaju komad mesa mora biti debeo najmanje 4 centimetra. Da biste uklonili prekomernu vlagu iz komada mesa, posolite ga sa obe strane i ostavite da odstoji najmanje 1 sat, kako bi se eliminisao višak vode. Operite meso i dobro ga osušite pre kuvanja. Zapamtite da što duže ostavite meso u soli, to će biti mekše. Možete da ga ostavite čak i do 24 sata da stoji.
3. Kisela marinada
Za tanje komade mesa možete probati kiselu marinadu, na bazi agruma, sirćeta ili vina, koji razbijaju mišićna vlakna mesa, kako bi bilo mekše u kuvanju. Ostavite meso da se marinira u mešavini sirćeta i limunovog soka preko noći. Imajte na umu, međutim, da sirće i limun imaju tendenciju da daju ukus mesu. Iz tog razloga, preporučljivo je koristiti ovaj metod ako treba da pripremite šnicle ili čak meso sa paradajz sosom. Svakako, sirće nije korisno samo za kuvanje ono služi za jednostavan trik da uklonite neprijatne mirise od kuvanja.
4. Sporo dinstanje u tiganju
Sporim dinstanjem u tiganju na laganoj vatri će vezivno tkivo imati dovoljno vremena da se otopi, čineći meso mekšim i prijatnijim za žvakanje. Možete neprekidno kvasiti meso u tiganju vodom, bujonom ili vinom, tako da se ne osuši.
5. Roštiljanje
Roštilj je jedan od najukusnijih načina pripreme mesa - meso postaje mekano, sočno i ima prijatan miris dima. Ovaj način pripreme je odličan za šnicle i meso bogato mastima, jer visoka temperatura omogućava da se višak masnoće topi, čineći pripremu lakšom. Kod roštiljanja, dakle, nije potrebno dodavati druge masti.
6. Dodajte krupnu so na polovini procesa kuvanja
Jedna od grešaka koja se češće pravi kada se sprema komad mesa, jeste da se pri kuvanju posoli sitnom solju. Na taj način meso postaje suvo i gubi na ukusu. Ako želite sočno meso, dodajte krupnu so na pola kuvanja i lagano zapržite. Meso će biti veoma meko.
7. Koristite sodu bikarbonu
Bakina tajna je da koristite sodu bikarbonu, mali trik koji vam omogućava da dobijete meko meso, a da ne utičete na njegov ukus. Kada je meso skuvano za jednu trećinu, dodajte malo sode bikarbone - na svakih pola kilograma mesa biće potrebna kašičica.
(stvarukusa)
Preporučujemo

TRIK ZLATA VREDAN: Odledite meso ili drugu namirnicu za rekordnih 10 minuta
26. 12. 2024. u 15:30Novosti online

IDEALAN RUČAK KOJI SE BRZO SPREMA: Medeni i glazirani pileći bataci
18. 02. 2025. u 13:45Jovana Vasić

NAPRAVITE DOMAĆI PARIZER: Zdraviji i lepšeg ukusa od kupovnog
18. 02. 2025. u 17:02Jovana Vasić

DODIK ŽESTOKO UDARIO NA STANIVUKOVIĆA: Dokle ćeš biti poltron najgore vrste?
PREDSEDNIK Milorad Dodik upitao je danas gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića "dokle će biti poltron najgore vrste koji se svakodnevno dodvorava Sarajevu, a optužuje Republiku Srpsku".
21. 08. 2025. u 19:40

"SRAM VAS BILO ZA SVE ŠTO RADITE" Vučić sa prezirom odgovorio Žaklini Tatalović na dobacivanja i upadice
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na upadice i dobacivanja novinarki N1 Žaklini Tatalović.
17. 08. 2025. u 14:28

POREKLO ILIĆA - POD ISTRAGOM: Unajmljen čovek iz Ljiga, umešana i crkva "Hoću da znam ko sam i šta sam"
FOLK pevač Miroslav Ilić nedavno je govorio o svom poreklu i otkrio zbog čega nije želeo da se o njegovom životu snimi film.
24. 08. 2025. u 11:31
Komentari (0)