AKO NEMATE PRAŠAK ZA PECIVO KORISTITE OVO: 5 najboljih zamena, a razlike u ukusu nema

Jovana Vasić

10. 03. 2025. u 12:00

Ako želite da napravite kiflice ili omiljeno pecivo, a nemate prašak za pecivo, rešenje postoji. Donosimo vam 5 fenomenalnih zamena.

АКО НЕМАТЕ ПРАШАК ЗА ПЕЦИВО КОРИСТИТЕ ОВО:  5 најбољих замена, а разлике у укусу нема

Foto: Shutterstock

Jogurt

S obzirom da se proizvodi fermentacijom mleka, jogurt je idelna zamena za prašak za pecivo. Umesto kašičice praška za pecivo stavite 1/4 kašičice sode bikarbone i pola šolje običnog jogurta.

Sirće

Zamenite kašičicu praška za pecivo sa 1/4 kašičice sode bikarbone i pola kašičice sirćeta. Zbog osobine da dodaje kiseo i oštar ukus, nije dobra opcija za recepte sa većom količinom praška za pecivo.

Foto: Shutterstock

Limunov sok
Isto kao i za sirće, pogodan samo za recept koji zahtevaju minimalnu količinu praška za pecivo, zbog karakterističnog, jakog ukusa. Kao zamenu praška za pecivo, najbolje da koristite 1/4 kašičice sode bikarbone i pola kašičice limunovog soka.

Umućena belanca

Metoda pogodna za pravljenje suflea, palačinki i kolača. Za tortu vam može biti potrebno i 12 belanaca, a za palačinke će biti dovoljno 2 ili 3. Važno je da ih mutite na manjoj brzini dok ne postanu penasta, pa onda povećavate brzinu dok ne postanu mekana. Lagano dodajte preostale sastojke u umućen sneg od belanaca.

Melasa

Odlična zamena za prašak za pecivo. Melasa je, inače, zamena za šećer. Umesto kašičice praška za pecivo, pomešajte 1/4 šolje melase sa 1/4 kašičice sode bikarbone. Zbog slatkoće možda možete da smanjite količinu šećera u receptu.Idealna je za slatke recepte, a zbog slatkog ukusa, nije pogodna za slana peciva. 

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMOZIMO MU DA BUDE ONAJ STARI: Selektor Brazila o pozivu Nejmara u nacionalni tim