ALVA PO TURSKOM RECEPTU: Tradicionalni desert sa bogatom, puterastom teksturom i blagom karamelizovanom aromom
Pravi se od osnovnih sastojaka, ali rezultat je neodoljiv – kremasta, mirisna i savršeno slatka poslastica koja se često služi uz sladoled ili otopljenu belu čokoladu.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 250 g brašna
- 200 g putera
- 400 g šećera
- 400 ml mleka
- 400 ml vode
- 60 g bele čokolade
Priprema:
U tiganju ili dubljoj šerpi otopiti puter na srednje jakoj vatri. Dodati brašno i neprestano mešati drvenom varjačom, pritiskajući brašno kako bi se ravnomerno pržilo. Nastaviti sa prženjem 15-20 minuta, dok brašno ne promeni boju u zlatno-smeđu, ne dobije blago karamelizovan miris i ne postane orašastog ukusa.
U drugu šerpu sipati vodu i šećer. Zagrevati na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Mešati dok se šećer potpuno ne rastvori, a zatim isključiti vatru. Dodati mleko u sirup i promešati.
Postepeno sipati pripremljeni sirup u tiganj sa brašnom, neprestano mešajući. Kuvati na tihoj vatri dok alva ne upije sav sirup i ne postane glatka i gusta. Skloniti sa vatre, pokriti čistom kuhinjskom krpom i staviti poklopac. Ostaviti da odstoji 20 minuta. Poslužiti toplo ili mlako, uz kuglu sladoleda ili otopljenu belu čokoladu po želji.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

POSNI ČIZKEJK: Kremasti desert koji pomera granice dobrog ukusa
19. 03. 2025. u 13:30

KOLAČ SVEKRVINO OKO: Ko nije probao, ne zna šta propušta (VIDEO)
19. 03. 2025. u 11:00

ČOKOLADNI DESERT, BEZ BRAŠNA I ŠEĆERA: Sa samo 5 sastojaka i 10 minuta vremena imaćete zdravu užinu
06. 03. 2025. u 12:00Jovana Vasić

AMBASADA SRBIJE HITNO REAGOVALA: Skandalozna izjava potpredsednika Vlade Severne Makedonije
AMBASADA Srbije u Skoplju izrazila je danas duboku zabrinutost povodom izjave potpredsednika Vlade Severne Makedonije zaduženog za dobro upravljanje Arbena Fetaija povodom 26. godišnjice agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, koja "ne doprinosi izgradnji uzajamnog poštovanja između dve zemlje.
25. 03. 2025. u 19:11

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

Nevin ležao u zatvoru 46 godina, sada dobija MASNU ODŠTETU - ali štetu ništa neće moći da umanji
ODŠTETA iznosi oko 83 dolara po danu za svaki dan koji je Ivao Hakamada proveo u zatvoru.
25. 03. 2025. u 10:23
Komentari (0)