ALVA PO TURSKOM RECEPTU: Tradicionalni desert sa bogatom, puterastom teksturom i blagom karamelizovanom aromom

Новости онлине

25. 03. 2025. u 10:00

Pravi se od osnovnih sastojaka, ali rezultat je neodoljiv – kremasta, mirisna i savršeno slatka poslastica koja se često služi uz sladoled ili otopljenu belu čokoladu.

АЛВА ПО ТУРСКОМ РЕЦЕПТУ: Традиционални десерт са богатом, путерастом текстуром и благом карамелизованом аромом

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 g brašna 
  • 200 g putera 
  • 400 g šećera 
  • 400 ml mleka 
  • 400 ml vode 
  • 60 g bele čokolade

Priprema:

U tiganju ili dubljoj šerpi otopiti puter na srednje jakoj vatri. Dodati brašno i neprestano mešati drvenom varjačom, pritiskajući brašno kako bi se ravnomerno pržilo. Nastaviti sa prženjem 15-20 minuta, dok brašno ne promeni boju u zlatno-smeđu, ne dobije blago karamelizovan miris i ne postane orašastog ukusa.

U drugu šerpu sipati vodu i šećer. Zagrevati na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Mešati dok se šećer potpuno ne rastvori, a zatim isključiti vatru. Dodati mleko u sirup i promešati.

Postepeno sipati pripremljeni sirup u tiganj sa brašnom, neprestano mešajući. Kuvati na tihoj vatri dok alva ne upije sav sirup i ne postane glatka i gusta. Skloniti sa vatre, pokriti čistom kuhinjskom krpom i staviti poklopac. Ostaviti da odstoji 20 minuta. Poslužiti toplo ili mlako, uz kuglu sladoleda ili otopljenu belu čokoladu po želji.

(superrecepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTPISANA SARADNJA: Portal MaxBet Sport novi partner Crvene zvezde