RECEPT ZA SAVRŠENO KREMAST DOMAĆI MASKARPONE: Potrebna su vam samo dva sastojka

Новости онлине

06. 04. 2025. u 13:00

Maskarpone je kremasti italijanski sir koji se koristi u mnogim jelima, od popularnih deserata poput tiramisua do raznih jela s testeninom. Otkrivamo kako ga lako možete napraviti kod kuće, i to od samo dva sastojka.

РЕЦЕПТ ЗА САВРШЕНО КРЕМАСТ ДОМАЋИ МАСКАРПОНЕ: Потребна су вам само два састојка

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500ml slatke pavlake za šlag
  • 1 kašika limunovog soka

Priprema:

Stavite slatku pavlaku u činiju. Stavite tiganj na srednju vatru i zagrevajte slatku pavlaku dok ne dostigne temperaturu od oko 85 stepeni. Ako nemate digitalni termometar, zagrejte slatku pavlaku do ključanja. Kada pavlaka dostigne željenu temperaturu, odnosno kada počne malo da ključa, sklonite je sa ringle i ohladite nekoliko minuta uz stalno mešanje da iz pavlake izađe što više vode. 

Zatim ponovo vratite pavlaku na vatru, provrite, sklonite sa ringle i dodajte limunov sok. Ovaj korak je ključan jer će kisela supstanca pomoći da se pavlaka stisne i pretvori u željenu masu. Mešajte nekoliko minuta da se kiselina ravnomerno rasporedi. Nastavite da zagrevate smešu na laganoj vatri još 5-10 minuta, povremeno mešajući. Smeša treba da postane gušća i da se formiraju male grudvice. Ako se to nije dogodilo, možete dodati još nekoliko kapi limunovog soka. Potpuno ohladite smešu na sobnoj temperaturi. 

Pripremite posudu i cedilo. Pokrijte cediljku debelom gazom ili platnenom pelenom i stavite je u činiju. Sipajte smešu na gazu. Tečnost iz cediljke i gaze treba ocediti u činiju. Sve zajedno stavite u frižider preko noći, idealno najmanje 12 sati. Sledećeg dana dobićete između 250 i 280 g maskarpone sira.


Saveti: 

Ako želite da maskarpone bude gušći, možete ga ostaviti i duže u frižideru, kako bi se višak tečnosti još više istisnuo. Ako ste ljubitelj jačih ukusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu ukusa. Ovaj recept možete prilagoditi količini koju želite da pripremite, samo obratite pažnju na odnos pavlake i kiseline. Umesto limuna možete koristiti i sirće, ali je preporučljivo koristiti limunov sok jer je ukus mnogo blaži i prijatniji.

 

(zadovoljna.hr)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRVI PUT PRIMENJENO NOVO PRAVILO U FUDBALU! Evo kako je revolucionarna promena propisa izgledala na delu (VIDEO)