RECEPT ZA SAVRŠENO KREMAST DOMAĆI MASKARPONE: Potrebna su vam samo dva sastojka
Maskarpone je kremasti italijanski sir koji se koristi u mnogim jelima, od popularnih deserata poput tiramisua do raznih jela s testeninom. Otkrivamo kako ga lako možete napraviti kod kuće, i to od samo dva sastojka.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500ml slatke pavlake za šlag
- 1 kašika limunovog soka
Priprema:
Stavite slatku pavlaku u činiju. Stavite tiganj na srednju vatru i zagrevajte slatku pavlaku dok ne dostigne temperaturu od oko 85 stepeni. Ako nemate digitalni termometar, zagrejte slatku pavlaku do ključanja. Kada pavlaka dostigne željenu temperaturu, odnosno kada počne malo da ključa, sklonite je sa ringle i ohladite nekoliko minuta uz stalno mešanje da iz pavlake izađe što više vode.
Zatim ponovo vratite pavlaku na vatru, provrite, sklonite sa ringle i dodajte limunov sok. Ovaj korak je ključan jer će kisela supstanca pomoći da se pavlaka stisne i pretvori u željenu masu. Mešajte nekoliko minuta da se kiselina ravnomerno rasporedi. Nastavite da zagrevate smešu na laganoj vatri još 5-10 minuta, povremeno mešajući. Smeša treba da postane gušća i da se formiraju male grudvice. Ako se to nije dogodilo, možete dodati još nekoliko kapi limunovog soka. Potpuno ohladite smešu na sobnoj temperaturi.
Pripremite posudu i cedilo. Pokrijte cediljku debelom gazom ili platnenom pelenom i stavite je u činiju. Sipajte smešu na gazu. Tečnost iz cediljke i gaze treba ocediti u činiju. Sve zajedno stavite u frižider preko noći, idealno najmanje 12 sati. Sledećeg dana dobićete između 250 i 280 g maskarpone sira.
Saveti:
Ako želite da maskarpone bude gušći, možete ga ostaviti i duže u frižideru, kako bi se višak tečnosti još više istisnuo. Ako ste ljubitelj jačih ukusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu ukusa. Ovaj recept možete prilagoditi količini koju želite da pripremite, samo obratite pažnju na odnos pavlake i kiseline. Umesto limuna možete koristiti i sirće, ali je preporučljivo koristiti limunov sok jer je ukus mnogo blaži i prijatniji.
(zadovoljna.hr)
Preporučujemo

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

SRPSKA POSLA: Nikola Jokić zapanjio svet! Vratio se u Srbiju i uradio OVO (VIDEO)
NIKOLA Jokić je najbolji košarkaš planete, ali dajte mu loptu i biće najbolji u svakom sportu. To je pokazao još jednom.
08. 06. 2025. u 08:54

VRTOGLAVA SUMA: Koliku nacionalnu penziju prima Ljiljana Blagojević
JEDNA od naših najistaknutijih dramskih umetnica Ljiljana Blagojević otišla je u penziju, a nalazi se među dvadesetčetvoro umetnika, koji će primaju nacionalnu penziju za doprinos kulturi.
07. 06. 2025. u 11:30
Komentari (0)