STARA HERCEGOVAČKA CICVARA: Kažu da je melem za creva, ljudi su je vekovima jeli i pucali od zdravlja
Donosimo vam recept za staru hercegovačku cicvaru, kojoj niko ne može da odoli. Cicvara je staro, tradicionalno jelo koje se nekada svako jutro spremalo. Bila je nezaobilazni dio srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Sprema se od žutog ili belog kukuruznog brašna sa dodatkom kajmaka ili sira, u zavisnosti od toga u kom se kraju sprema specijalitet.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Televizija Galaksija 32
U Hercegovini se sprema na poseban način, a veliku ulogu igra kvalitet kajmaka i sira. Što je kajmak masniji i lepši, to će cicvara biti ukusnija. Veruje se da je odlična za probavu, pa je zovu i "melem za creva".
Sastojci:
- 2 dl vode
- 2 dl mleka
- 300-400 g sira škripaca ili kajmaka
- 8 kašika belog kukuruznog brašna
- 1 kašika masti nerastopljene (ako se koristi kajmak ne treba)
- 1 kašičica soli
- kašika meda
Priprema:
Sipati mleko, vodu i mast u šerpu i staviti da prokuva, pa dodati sir i so, a zatim dobro promešati. Kad ponovo prokuva, smanjiti temperaturu, sipajti kukuruzno brašno i neprekidno mešati da polako krčka 10-ak minuta. Kad se po dnu posude "uhvati" smesa, kao da se malo lepi i dobija teksturu "žvake", gotova je.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

SAVRŠEN OBROK ZA LETO: Pečeni patlidžan sa paradajzom, piletinom i sirom
15. 08. 2023. u 23:30

ROLAT OD TIKVICA: Nikad ih više nećete jesti na drugačiji način - prelepo jelo
12. 08. 2023. u 19:00

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"KOMPLITLI FRI OF ČARDž": Da li ste čuli kako Putin priča engleski? (VIDEO)
RUSKI predsednik Vladimir Putin imao je u februaru telefonski razgovor s američkim predsednikom Donaldom Trampom o okončanju rata u Ukrajini, a iako tada nije saopšteno kojim su jezikom pričala dvojica državnika verovatno se svako koristio svojim maternjim i oslonio na prevodioce.
17. 04. 2025. u 15:25
Komentari (1)