RUČAK ZA DANAS: Monaško varivo iz rerne - posno ili mrsno, odlučite sami

21. 08. 2023. u 12:00

MONAŠKO varivo iz manastira Rukumija ima svoju posnu i mrsnu varijantu, a na vama je da odlučite kako ćete da ga spremite

РУЧАК ЗА ДАНАС: Монашко вариво из рерне - посно или мрсно, одлучите сами

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

Smesa za ćufte:

  • 500‒700 grama mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 2 jajeta
  • 3 kašike prezle
  • So, suvi začin, biber, peršun, beli luk, začinska crvena paprika.

Osnova monaškog variva:

  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paštrnak
  • 1 paprika
  • 2 paradajza
  • 1/4 kupusa
  • 300 g sočiva
  • 250‒300 ml paradajz sos
  • so, suvi začin, biber, lovor, ulje
  • Ulje za zapršku i dve kašike brašna i jedna kašika začinske crvene paprike

Kuvati u rerni 1 sat i 10 minuta. Zapržiti po želji, dodati ispržene ćufte i vratiti još 20 minuta na 200 stepeni.

Priprema:

Prvo pravite ćufte (ako ne postite) od mesa, crnog luka, belog luka, jaja, začina i prezle.

Pravite osnovu za varivo tako što ćete da izdinstate crni luk, šargarepu i crvenu papriku. Paradajz isecite na sitno, a zatim iseckajte i kupus na rebarca. Dodajte iseckan paradajz i kupus, a onda i paradajz sos i ostavite da se sve krčka 10 minuta. Dodajte i začine.

U vatrostalnu činiju stavite oprano sočivo, zatim proprženo povrće i sve lepo nalijte vodom da smesa ogrezne. Stavite u rernu da se kuva na 200 stepeni Celzijusa.

Ispržite ćufte i ostavite ih sa strane. Varivo izvadite iz rerne nakon sat vremena, a onda ga zapržite. Ako hoćete mrsnu varijantu ovog obroka, u varivo dodajte ćufte i vratite u rernu da se sve lepo skrčka oko 10-ak minuta.

(Kurir Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub