OVAKO GRCI SPREMAJU MUSAKU OD PATLIDŽANA: Sočna, puna fila, a tako kremasta - niko joj ne može odoleti (VIDEO)
NAJSOČNIJA i najbolja je grčka musaka sa patlidžanom - kremastije nešto niste odavno probali!

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković
Naš današnji predlog za ručak je grčka musaka.
Potrebno je:
- 4 patlidžana
- posoljene ispeći u zagrejanoj rerni na 200°C/20min.
Za fil:
- 2-3 glavice crnog luka
- 1 papričica
- 1 paprika
- 1 šargarepa
- 500 g mlevenog mesa
- 400 g paradajza
- so, suvi začin, biber, origano
Za bešamel sos:
- 50 g putera ili 50 ml maslinovog ulja
- 2 kašike brašna
- 500 ml mleka
- so, biber ili 1/2 kašičice cimeta, ulje.
Priprema: Patlidžan očistite i isecite na kolutove, pa ga posoljenog 20 minuta pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Napravite fil tako što ćete propržiti crni luk, šargarepu, paradajz, mleveno meso, papriku i papričicu i začine.
Dok se fil dinsta u tiganju, napravite u šerpici bešamel sos tako što ćete u zagrejanoj masnoći propržiti dve kašike brašna dok ne potamni, a onda postepeno muteći dolivajte mleko. Dodajte so i biber, a može i malo cimeta.
Složite musaku u vatrostalnu činiju, zalijte je bešamelom i pecite u rerni još pola sata.
(Stil)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

VELIKA NAJAVA IZ BELE KUĆE: Sporazum o kraju rata u Ukrajini već ove nedelje?
AMERIČKI predsednik Donald Tramp uveren je da se sporazum o okončanju sukoba u Ukrajini može postići već ove nedelje, izjavila je portparolka Bele kuće Karolin Levit.
23. 02. 2025. u 10:37

SUTRA ĆE BITI OBJAVLjENO: Najveći udar na Rusiju od početka rata
BRITANSKI ministar spoljnih poslova Dejvid Lami izjavio je danas da će u ponedeljak objaviti listu mera u okviru novog, velikog paketa sankcija Rusiji, preneli su danas britanski mediji.
23. 02. 2025. u 10:05

KINEZ SE ZAMONAŠIO NA SVETOJ GORI Dobio ime Amfilogije i poručuje: "Nikada nisam bio srećniji, osim možda kao dete"
ŽIVOTNE priče koje se kriju iza monaha na Svetoj Gori predstavila je grčka televizija "Skaj" u emisiji "PrimeTime". Pred kamerama su se našli jedan Kinez koji je postao monah, jedan student iz Soluna koji je odmah nakon diplome izabrao monaštvo, monah koji živi u samoći poslednje 24 godine.
23. 02. 2025. u 11:28
Komentari (0)