RUČAK OD PONEDELJKA DO PETKA: Pet starih jela na kašiku koja treba da jedete barem jednom nedeljno

Tatjana Marković

09. 10. 2023. u 12:15

STARA, tradicionalna jela su omiljena većini nas, a osim toga izuzetno su zdrava i prave se lako.

РУЧАК ОД ПОНЕДЕЉКА ДО ПЕТКА: Пет старих јела на кашику која треба да једете барем једном недељно

Foto: Free Images Pixabay

Predlog ovonedeljnog jelovnika su tradicionalna jela na kašiku koja greju dušu tokom prvih jesenjih dana:

Foto: Printskrin Jutjub/Kuvajmo lako

PONEDELjAK: Krompir paprikaš

Potrebno je:

1 glavica crnog luka
2 pileća bataka
1 šargarepa
500 grama krompira
1 paprika
1 paradajz
so i biber
suva začinska paprika, veza svežeg peršuna.

Priprema:

Izdinstajte luk, papriku, paradajz i rendanu šargarepu. Dodajte meso i nalijte vodom. Dodajte krompir i začine i kuvajte dok se sve lepo "upihtija". Dodajte svež peršun i sklonite sa ringle.

Foto: Printskrin Jutjub/Stašina kuhinja

UTORAK: Bosanski lonac

Potrebno je:

1 kg mesa
1 kg svežeg kupusa
1/2 kg krompira
250 g razne zeleni
150 g zrelog paradajza
150 g crnog luka
100 g suve slanine
20 g belog luka
5-6 zrna bibera
2 paprike
1 kašičica suve začinske paprike
peršunov i celerov list
so

Priprema:

Prodinstajte luk, šargarepu, paškanat, paradajz i slaninu. Dodajte meso i začine. Zatim posložite krompir i kupus, i nalijte vodom. Kuvajte dobra dva sata dok se sve lepo ne raskuva.

Foto: Printskrin/Jutjub/Moja mala kuhinja

SREDA - Pasulj

Potrebno je:

2 glavice crnog luka
2 šargarepe
2 paškanata
500 grama pasulja
so i biber, začinska crvena paprika.

Priprema:

Posni pasulj napravite tako što ćete na ulju prodinstati rendanu šargarepu i paškanat i crni luk. Dodajte opran pasulj i nalijte sa vodom. Kuvajte oko sat i po, dodajte začine i beli luk i sklonite sa ringle.

Foto: Printskrin/Jelajelena Petrovic

ČETVRTAK - Boranija

Potrebno je:

1 galvica crnog luka
1 pakovanje zeleni za supu
500 grama mlade boranije
350 grama piletine
100 slaninice

Priprema:

Boraniju očistite i otkuvajte. U dubljoj šerpi prodinstajte luk i zelen, a onda dodajte meso i dinstajte. Dodajte boraniju i nalijte vodu. Dodajte začine po želji i svež peršun. Sve kuvajte oko sat vremena.

Foto: Printskrin Jutjub/SOS Kitchen

PETAK - Punjene paprike

Potrebno je:

500 grama mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
100 grama pirinča
2 rendane šargarepe
začini po želji
10 većih paprika
500 ml

Priprema:

Paprike očistite od peteljki i semenki i operite ih. U dubljoj činiji prvo upržite meso i seckan luk, pa dodajte rendanu šargarepu, opran pirinač, so, biber, kurkumu, i svež peršun. Sve izmešajte i napunite smesom paprike. Paprike poređajte u lonac, nalijte sa paradajz sokom i malo vode i kuvajte oko 45 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAŠTO RAT U UKRAJINI JOŠ TRAJE? Orban krivi Trampa: Nije dovoljno jak! Mađar okrenuo leđa američkom lideru?

ZAŠTO RAT U UKRAJINI JOŠ TRAJE? Orban krivi Trampa: "Nije dovoljno jak!" Mađar okrenuo leđa američkom lideru?

MAĐARSKI premijer Viktor Orban dosad je bio jedan od najvernijih evropskih saveznika Donalda Trampa, posebno kada je reč o ratu u Ukrajini i obećanjima o brzom postizanju mira. Ali tokom vikenda po prvi put javno je kritikovao američkog predsednika, poručivši da Tramp, barem zasad, nije pokazao dovoljno snage da uveri evropske lidere da zaustave rat.

06. 08. 2025. u 16:06

Komentari (0)

IZBACITE JE NAPOLJE! Kako je izgledao prvi sukob Šešelja sa blokaderima: Sve završeno za tren oka (VIDEO)