RUČAK OD PONEDELJKA DO PETKA: Pet starih jela na kašiku koja treba da jedete barem jednom nedeljno
STARA, tradicionalna jela su omiljena većini nas, a osim toga izuzetno su zdrava i prave se lako.

Foto: Free Images Pixabay
Predlog ovonedeljnog jelovnika su tradicionalna jela na kašiku koja greju dušu tokom prvih jesenjih dana:

Foto: Printskrin Jutjub/Kuvajmo lako
PONEDELjAK: Krompir paprikaš
Potrebno je:
1 glavica crnog luka
2 pileća bataka
1 šargarepa
500 grama krompira
1 paprika
1 paradajz
so i biber
suva začinska paprika, veza svežeg peršuna.
Priprema:
Izdinstajte luk, papriku, paradajz i rendanu šargarepu. Dodajte meso i nalijte vodom. Dodajte krompir i začine i kuvajte dok se sve lepo "upihtija". Dodajte svež peršun i sklonite sa ringle.

Foto: Printskrin Jutjub/Stašina kuhinja
UTORAK: Bosanski lonac
Potrebno je:
1 kg mesa
1 kg svežeg kupusa
1/2 kg krompira
250 g razne zeleni
150 g zrelog paradajza
150 g crnog luka
100 g suve slanine
20 g belog luka
5-6 zrna bibera
2 paprike
1 kašičica suve začinske paprike
peršunov i celerov list
so
Priprema:
Prodinstajte luk, šargarepu, paškanat, paradajz i slaninu. Dodajte meso i začine. Zatim posložite krompir i kupus, i nalijte vodom. Kuvajte dobra dva sata dok se sve lepo ne raskuva.

Foto: Printskrin/Jutjub/Moja mala kuhinja
SREDA - Pasulj
Potrebno je:
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
2 paškanata
500 grama pasulja
so i biber, začinska crvena paprika.
Priprema:
Posni pasulj napravite tako što ćete na ulju prodinstati rendanu šargarepu i paškanat i crni luk. Dodajte opran pasulj i nalijte sa vodom. Kuvajte oko sat i po, dodajte začine i beli luk i sklonite sa ringle.

Foto: Printskrin/Jelajelena Petrovic
ČETVRTAK - Boranija
Potrebno je:
1 galvica crnog luka
1 pakovanje zeleni za supu
500 grama mlade boranije
350 grama piletine
100 slaninice
Priprema:
Boraniju očistite i otkuvajte. U dubljoj šerpi prodinstajte luk i zelen, a onda dodajte meso i dinstajte. Dodajte boraniju i nalijte vodu. Dodajte začine po želji i svež peršun. Sve kuvajte oko sat vremena.

Foto: Printskrin Jutjub/SOS Kitchen
PETAK - Punjene paprike
Potrebno je:
500 grama mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
100 grama pirinča
2 rendane šargarepe
začini po želji
10 većih paprika
500 ml
Priprema:
Paprike očistite od peteljki i semenki i operite ih. U dubljoj činiji prvo upržite meso i seckan luk, pa dodajte rendanu šargarepu, opran pirinač, so, biber, kurkumu, i svež peršun. Sve izmešajte i napunite smesom paprike. Paprike poređajte u lonac, nalijte sa paradajz sokom i malo vode i kuvajte oko 45 minuta.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)