7 PREDLOGA ZA RUČAK, ZA 7 DANA U NEDELJI: Meni najukusnijih posnih jela uz koja će pravila posta biti ispoštovana
BOŽIĆNI post počinje sutra. Mnogi su u dilemi koju posnu hranu pripremiti, da u isto vreme bude ukusna i da može da zasiti.

Foto: Shutterstock
Donosimo vam predlog menija za najukusnija posna jela, za 7 dana u nedelji.
Ukoliko se ne pričešćujete, crkva dozvoljava post na hrani spremanoj na ulju, s tim što se sreda i petak poste na vodi. Subotom i nedeljom je dozvoljeno da se jede riba.

Foto: Shutterstock
PONEDELjAK - Rižoto sa povrćem
Potrebno: 200 g kukuruza šećerca, 200 g pirinča, 200 g graška, 1 glavica luka, 2 šargarepe, susam po želji, ulje, so, biber, peršun.
Priprema: U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.
Dodajte svež ili suv peršun. Nakon 15 min, otvorite šerpu i promešajte rižoto. Nakon desetak minuta jelo možete da poslužite, a kao prilog koristite sezonsku salatu.

Foto: Printskrin Jutjub/Bakina kuhinja
UTORAK - Podvarak
Potrebno: glavica kiselog kupusa, 2 glavice crnog luka, lovorov list, 1/2 kašike aleve paprike, 2 kašike ulja, biber u zrnu.
Priprema: Kupus operite u hladnoj vodi, ocedite i sitno iseckajte. Isitnite luk i propržite na ulju. Dodajte kupus, pa dinstajte nekoliko minuta. Začinite sa malo bibera, dodajte lovorov list i alevu papriku, pa nalijte malo tople vode i nastavite da dinstate. Kad se tečnost ukuva, kupus stavite u zagrejanu rernu da se dobro zapeče. Podvarak poslužite uz neku testeninu ili kuvan krompir.

Foto Shutterstock
SREDA - Krem čorba od paradajza (post na vodi)
Potrebno: 500 ml tečnog paradajza, 300 ml vode, 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 2 krompira, so i biber, malo peršuna
Priprema: Luk, šargarepu i kompir skuvajte u malo vode zatim štapnim mikserom sve sameljite i dodajte tečni paradajz. Pustite da sve vri 15 minuta, dodajte so i biber i suvi peršun. Toplu čorbu poslužite uz kockice suvog hleba.

Foto: Printskrin Jutjub/ Tilia Karadjinova
ČETVRTAK - Tavče na gravče
Potrebno: 500g belog pasulja Tetovca, 250 g crnog luka, malo ulja, malo bibera, aleve paprike i soli, lovorov list.
Priprema: Stavite pasulj u lonac i nalijte vodu da prekrije pasulj. Pustite neka sve provri pa prospite tu vodu a sipajte drugu i u nju još dodajte krupno sečen crni luk. Kada se pasulj skuva tako da se odvaja korica, zapržite pasulj tako što ćete u tiganju da napravite "vruću zapršku" od ulja, brašna i aleve paprike. Zapržite pasulj i ostavite da vri još par minuta. Zatim, dodajte lovorov list i sve preručite u vatrostalnu činiju.
Zapecite pasulj u rerni na 250 stepeni Celzijusa dok se ne uhvati korica. Poslužite toplo uz turšiju.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati
PETAK - Paprike punjene bukovačom (post na vodi)
Potrebno: 300 g pirinča, 300 g bukovače, 1 praziluk, so, biber, bosiljak, 8 paprika, 300ml sosa od paradajza, malo vode.
Priprema: Praziluk i bukovaču sitno iseckajte pa je pomešajte sa opranim pirinčem, sve začinite biberom i sa soli pa napunite paprike sa tom smesom. Možete da koristite i suve paprike s tim što će vam biti potrebno više od 8 komada. Punjene paprike posložite u dublju šerpu pa nalijte paradajz sos i malo vode po njima. Šerpu možete da stavite na ringlu pa da paprike kuvate nekih sat vremena. Isto možete da je prekrijete folijom pa sve zapečete u rerni nekih sat i po. Prijatno!

Foto: Free Images Pixabay
SUBOTA - Dan za ribu
Potrebno: 4 ribe (skuša, oslić, haringa- sami izaberite), malo ulja, malo limuna, so i biber.
Priprema: Ribu očistite, dobro je posolite, stavite biber i maslinovo ulje pa je složite u vatrostalnu činiju. Na nju isecite limun, prekrijte aluminijumskom folijom i sve stavite u zagrejanu rernu na 250 stepeni. Pecite pola sata pa skinite foliju i pecite još 15 minuta.
Uz ribu možete da poslužite i baren krompir, ili karfiol i brokoli.

Foto: Printskrin Jutjub/ CooKing
NEDELjA - Posna pica
Potrebno: 200 g kukuruza šećerca, malo luka, konzerva tunjevine, posni kačkavalj, masline, so i biber, dve podloge za picu, kečap
Priprema: Podlogu za picu premažite kečapom pa dodajte kukuruz(može i zaleđen), komadiće tunjevine, krupno isečen luk, poslolite, pa preko narendajte kačkavalj i stavite masline. Sve zapecite u rerni na 200 stepeni.
Prijatno!
BONUS VIDEO - Recept za domaći namaz od avokada: Slastan i brz doručak
(Stil)

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
UPRKOS tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
03. 06. 2025. u 13:25
Komentari (0)