10 NAJBRŽIH POSNIH RECEPATA: Za ručak, prave se za 15 minuta i siti ste ceo dan

Novosti online

29. 11. 2023. u 13:53

Dilema šta da kuvaju za vreme posta, evo 10 brzih recepata.

10 НАЈБРЖИХ ПОСНИХ РЕЦЕПАТА: За ручак, праве се за 15 минута и сити сте цео дан

Foto Pixabay free images

Salata od kinoe i povrća:

Sastojci: kuvana kinoa, paradajz, krastavac, crvena paprika, crni luk, maslinovo ulje, so, biber, sveže začinsko bilje po želji.

Priprema: Pomešajte sve sastojke u velikoj činiji, začinite maslinovim uljem, solju, biberom i pospite seckanim svežim začinskim biljem.

* * * * * * * *

Pasta sa pestom od avokada:

Sastojci: integralna testenina, avokado, beli luk, sveže peršunovo lišće, limunov sok, so, biber.

Priprema: Skuvajte testeninu prema uputstvima. U blenderu izmiksajte avokado, beli luk, peršun, limunov sok, so i biber. Pomešajte sos sa skuvanom testeninom.

* * * * * * * *

Tunjevina sa crvenim pasuljem:

Sastojci: konzerva tunjevine, konzerva crvenog pasulja, crni luk, paradajz, maslinovo ulje, so, biber, origano.

Priprema: Iscedite tunjevinu i crveni pasulj. Dodajte sitno seckani crni luk i paradajz. Začinite maslinovim uljem, solju, biberom i origanom.

* * * * * * * *

Kinoa i povrće u voku:

Sastojci: kuvana kinoa, brokoli, šargarepa, grašak, crvena paprika, soja sos, đumbir, beli luk.

Priprema: Povrće iseckajte na sitne komade. Na vrelom woku propržite povrće, dodajte kuvanu kinou, soja sos, đumbir i beli luk. Sve brzo promešajte.

* * * * * * * *

Avokado sendvič sa humusom:

Sastojci: integralne kriške hleba, avokado, humus, paradajz, klice, so, biber.

Priprema: Namazati humus na kriške hleba, dodati avokado i klice, začiniti solju i biberom, može preko i neka salata.

* * * * * * * *

Pirinač salata s povrćem:

Sastojci: pirinač, krastavac, čeri paradajz, crni luk, maslinovo ulje, limunov sok, sveže začinsko bilje, so, biber.

Priprema: Skuvajte posebno pirinač. Pomešajte s iseckanim povrćem, začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, začinskim biljem, solju i biberom.

* * * * * * * *

Batat krompir sa tikvicama

Sastojci: 2 srednje velika batata, 2 tikvice, 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, sitno iseckana, 1 kašičica origana, So i biber po ukusu, Sveže seckani peršun za posipanje (opciono)

Priprema: Operite i ogulite batate. Isecite ih na kolutove debljine oko 1 cm. Operite tikvice i iseckajte ih na kolutove. U velikoj tiganju, zagrijte malo vode na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan beli luk u tiganj i pržite ga na vodi nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Dodajte kolutove batata u tiganj i pržite ih oko 5-7 minuta dok ne postanu mekani i blago zlatno smeđi. Dodajte kolutove tikvica u tiganj zajedno sa origanom, solju i biberom. Nastavite kuvati još 5-7 minuta dok tikvice ne omekšaju, a batat postane sočan i ukusan.

* * * * * * * *

Posni pire krompir sa prokeljom

Sastojci: 500 g krompira, oljuštenog i isečenog na kolutove, 300 g prokelja, očišćenog i prepolovljenog, 1 glavica crnog luka, sitno seckana, 2 čena belog luka, sitno seckana, 2 kašike maslinovog ulja, So i biber po ukusu, Sveže začinsko bilje po želji (npr. peršun ili mirođija)

Priprema: Stavite krompir u veći lonac i prelijte ga vodom. Dodajte prstohvat soli. Kuvajte krompir dok ne omekša, što traje otprilike 15-20 minuta. U drugom loncu, prokuvajte prokelj u slanoj vodi 3-5 minuta. Ocedite prokelj i ostavite sa strane. Dodajte sitno seckani crni i beli luk, i pržite ga na vodi dok dok ne postanu staklasti. Kada je krompir skuvan, ocedite ga i stavite ga nazad u lonac. Dodajte crni i beli luk. Koristeći gnječaru za krompir ili viljušku, gnječite krompir dok ne dobijete pire. Dodajte kuvani prokelj u pire i promešajte dok se sve dobro sjedini. Dodajte so i biber po ukusu. Ako želite kremastiji pire, dodajte malo maslinovog ulja ili biljnog mleka. Poslužite toplo, posuto svežim začinskim biljem po želji.

* * * * * * * *

Posni podvarak

Sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 2 šargarepe, iseckane na kolutove, 2 krompira, iseckana na kolutove, 1 veza praziluka, sitno seckanog, 2 crvene paprike, iseckane na trake, 3 čena belog luka, sitno seckana, 2 lovorova lista, 1 kašičica suvog biljnog začina, So i biber po ukusu, 2 kašike maslinovog ulja

Priprema: Kupus dobro isperite pod hladnom vodom. Ako je previše kiseo, možete ga potopiti u mlaku vodu na nekoliko sati. Zatim, isecite kupus na tanke trake. U velikom loncu, propržite na vodi seckani praziluk i beli luk na dok ne postanu staklasti. Dodajte kiseli kupus u lonac i promešajte sa prazilukom i belim lukom. Dodajte šargarepu, krompir, crvenu papriku, lovorov list i suvi biljni začin. Promešajte sve sastojke. Prelijte sa dovoljno vode da prekrije povrće, ali ne previše. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša, a tečnost se redukuje. To će trajati otprilike 30-40 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako je potrebno, dodajte još biljnog začina. Kada je povrće mekano, a tečnost smanjena, sklonite lonac sa vatre.

* * * * * * * *

Posna boranija na kariju

Sastojci: 500 g sveže boranije, očišćene i iseckane na manje komade, 1 crni luk, sitno seckan, 2 paradajza, iseckana, 2 krompira, iseckana na kolutove, 2 šolje kuvanog crvenog pasulja (iz konzerve ili skuvanog), 2 kašike maslinovog ulja, 3 čena belog luka, sitno seckana, 1 kašika karija u prahu, 1 kašičica mlevene kurkume, So i biber po ukusu, Sveže seckani peršun za posipanje (opciono)

Priprema: Dodajte crni luk i beli luk, pržite ih na vodi dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckanu boraniju, krompir, paradajz i kuvani pasulj u šerpu. Promešajte sve sastojke. Dodajte kari u prahu, kurkumu, so i biber. Nastavite dinstati povrće nekoliko minuta kako bi upilo začine. Dodajte dovoljno vode da prekrije sastojke i pustite da čorba provri. Smanjite temperaturu i ostavite da krčka dok povrće ne omekša, što traje oko 20-25 minuta. Proverite ukus i prilagodite začine po potrebi.

(Stil)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub