4 POSNA JELA PO RECEPTU MONAHA SA ATOSA: Najlepši obroci iz hilandarskog kuvara
MORATE obavezno da zapišete, recepte za 4 posna jela sa Hilandara, imaju ukus koji se ne zaboravlja!
Foto Shutterstock
Ovoga puta otkrivamo vam način na koji monasi sa Atosa prave sarmu, punjene paprike, pasulj i paprikaš. Recepti sa Hilandara oduševljavaju ljude, te ih rado uvek probaju, a svi se slažu u jednom - da imaju poseban ukus. Priprema je jednostavna, ali zato miris ostaje zauvek upamćen.
Foto: Jutjub/Printskrin/
1. SARMA
Sastojci:
* 2 praziluka
* 2 glavice crnog luka
* 1 šargarepa
* 100 gr riže
* 350-400 gr mlevenih oraha
* 100 gr dimljene ribe (losos)
* 12-15 listova kiselog kupusa
* U smesu dodati so, ulje, suvi začin, crvena mlevena paprika, biber, beli luk u granulama, peršun, čili začin pa promešati
Priprema:
Priprema je jednostavna. Na ulju propržite praziluk, crni luk i šargarepu. U povrće dodajte oprani pirinač, a zatim dodajte mlevene orahe. Nakon toga dodaje dimljenu ribu. Dodajte i začine i promešajte. Umotajte sarmu, slažite u šerpu pa stavite u rernu.
Kuvati u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.
Foto: Printskrin Jutjub/ Jelajelena Petrovic
2. PAPRIKAŠ
Sastojci:
* 1/2 kg krompira
* 2 šargarepe
* 4 mesnate paprike
* 1 veza peršuna
* 2 kašike suvog začina
* 2 kašike brašna
* mlevena paprika, so
Priprema parikaša:
Krompire oljuštiti i iseći na kocke, naliti vodom da ogreznu i staviti iseckani crni luk, šargarepu, paprike i sve skuvati. Brašno i mlevenu papriku razmutiti u malo vode i umešati u jelo.
Dodati začin i so po ukusu, pa skloniti sa šporeta i dodati vezu sitno seckanog peršuna.
Foto: Jutjub/Printskrin/
3. PASULj
Sastojci:
* pasulj
* vodu
* maslinovo ulje
* crni luk
* paradajz
* mlevenu papriku
* biber, so
* sušeni začini
Priprema:
Pasulj otrebiti i oprati, staviti u lonac i sipati onoliko vode koliko treba da se pasulj prekrije. Kuvati na visokoj temperaturi i paziti da ne zagori.
Dok se pasulj kuva, u tiganju na maslinovom ulju ispržiti nekoliko glavica krupno sečenog crnog luka. Izdinstati, pa dodati iseckan paradajz, mlevenu papriku i ostale začine.
Skuvan pasulj preliti ovom zaprškom, dobro izmešati, pa staviti u zagrejanu rernu da se malo zapeče. Peći dok se odozgo ne uhvati korica.
Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati
4. POSNE PAPRIKE
Sastojci:
* 6 suvih crvenih paprika
* 3 praziluka ili jedna srednja glavica crnog luka
* 100 g krupno mlevenih oraha
* 100 g pasulja tetovca
* 1 šoljica (za crnu kafu) pirinča
* mešavina suvog biljnog začina
* crvena mlevena paprika,
* so, biber
Priprema:
Propržiti kratko praziluk (ili sitno seckani luk) na malo ulja, a zatim dodati mlevene orahe. Pržiti sve zajedno još 2-3 minuta i zatim u to dodati opran i očišćen pirinač i pasiran skuvani pasulj.
Nastaviti sa prženjem još 1 minut, pa dodati mešavinu suvog biljnog začina te posoliti i pobiberiti po ukusu. Krčkati još 2 minuta na tihoj vatri. Za to vreme ostaviti suve paprike da odstoje u toploj vodi, da bi se lakše napunile. Zatim napuniti pripremljenim filom, ali voditi računa da se ne napune do vrha.
Napunjene paprike poređati u šerpu, doliti malo vode i krčkati na tihoj vatri dok pirinač ne bude skuvan. Po potrebi dolivati još vode.Nakon toga, zapeći u rerni zagrejanoj na 200°C pa pred kraj pečenja preliti uljem prethodno proprženim sa crvenom mlevenom paprikom.
(Stil)
Preporučujemo
SVEŽE I VRUĆE, A GOTOVE ZA MANjE OD POLA SATA: Samo tri sastojka, "lenje" lepinje
29. 11. 2023. u 15:49
PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59
STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38
ZEMLjOTRES USRED DNEVNIKA: Voditeljka se obratila u strahu: "Nadam se da će biti sve u redu" (VIDEO)
DOK je čitala vesti u noćnom Dnevniku, prekinuo ju je zemljotres...
24. 10. 2025. u 19:43
Komentari (0)