UKUS JE EGZOTIČAN I BOGAT: Piletina sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom
PILETINA sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom pravi se od komada pilećeg mesa, koji se peku u rerni na plehu.

Foto Shutterstock
Evo kako da napravite piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom!
Sastojci:
* 4 čena belog luka, narezana
* 2 kašike smeđeg šećera
* 4 kašike tamnog soja sosa
* 1 kašičica mlevene kurkume
* 2 kašičice mlevenog korijandera
* 1-2 kašičice pahuljica ljute papričice
* 1 stabljika limunske trave, uklonjeni spoljni slojevi, koren isečen i stabljika tanko isečena
* 2 kašike ulja
* 200 ml punomasnog kokosovog mleka
* 1 kg pilećih bataka
* 250 g pečenog kikirikija
* 2 mlada luka, isečena
* 2 crvene ljute papričice, tanko narezane
* Veza korijandera, listovi grubo iseckani
Recept za piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom:
Korak 1:
Napravite čili pastu
Da biste napravili piletinu sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom u procesoru za hranu ili blenderu izmiksirajte beli luk, pola šećera i pola soja sosa sa mlevenom kurkumom i korijanderom, pahuljicama ljute papričice, limunskom travom, uljem i polovinom kokosovog mleka, da dobijete glatku pastu.
Korak 2:
Marinirajte piletinu
Pomešajte mešavinu kokosovog mleka sa piletinom, poklopite i ostavite da se marinira u frižideru najmanje 1 sat, ali što duže to bolje. Izvadite piletinu iz frižidera oko 20 minuta pre nego što planirate da je kuvate.
Korak 3:
Zagrejte rernu
U procesoru za hranu/blenderu umutite polovinu kikirikija zajedno sa preostalim šećerom, soja sosom i kokosovim mlekom i sokom od 1 limuna. Stavite na jednu stranu. Zagrejte rernu na 200°C. Piletinu i višak marinade poređajte na pleh zajedno sa mladim lukom.
Korak 4:
Prelijte sosom
Pecite 35-40 minuta dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne i prelijte sosom od kokosa i kikirikija, a zatim pospite preostalim kikirikijem (ili poslužite uz njega pojedinačno), svežim ljutim papričicama i seckanim korijanderom. Preostalu limetu isecite na kriške za ceđenje preko piletine. Uživajte u piletini sa kikirikijem, ljutom papričicom i kokosom.
(StvarUkusa/Mondo)
Preporučujemo

JOŠ SLAĐI I UKUSNIJI, OTOPIĆETE SE OD MILINE: Kuglof sa kokosom
08. 02. 2024. u 10:00

SLATKI KOLAČIĆI KOJI ODUŠEVLjAVAJU UKUSOM: Domaće toblerone, uspevaju svima
07. 02. 2024. u 13:00

STAVITE ODMAH DUPLU MERU, TOPE SE U USTIMA: Fenomenalni čupavci
07. 02. 2024. u 14:00

MOLDAVIJA DONELA ODLUKU VEZANU ZA SRBIJU: Ograničili uvoz ove namirnice iz naše zemlje
VLADA Moldavije donela je odluku o privremenom ograničenju uvoza šećera iz Srbije, uz obrazloženje da na taj način želi da zaštiti domaću proizvodnju i stabilizuje tržište.
10. 10. 2025. u 13:22

RUSI OTKRILI ČIME SU SINOĆ GAĐALI UKRAJINU: "Odgovor na terorističke udare po civilnim objektima"
RUSKE oružane snage tokom noći izvele su masovni napad na energetske objekte koji napajaju vojno-industrijski kompleks Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
10. 10. 2025. u 14:48

NAUČNICI ZABRINUTI: Otkrili nešto alarmantno što curi ispod okeana oko Antarktika: "Nepoznanica - ne znamo zašto"
NAUČNICI su otkrili alarmantan fenomen na Antarktiku - metan, gas koji snažno zagreva planetu, oslobađa se iz pukotina na morskom dnu "zapanjujućom brzinom" kako se regija zagreva. Ovo otkriće izaziva bojazan da su postojeće prognoze globalnog otopljavanja možda bile podcenjene, piše Si En En.
11. 10. 2025. u 10:46
Komentari (0)