KUS-KUS S JAGNJETINOM I POVRĆEM: Recept za gurmanski ručak
Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće
Potrebno je za sos:
- nekoliko komada jagnjetine,
- 2 glavice narendanog crnog luka,
- 2 čena narendanog belog luka, šoljica leblebija (potopljene dan pre),
- 1 narendani paradajz,
- kašika paste od paradajza,
- 8 šargarepa,
- 125 g maslaca,
- 1 stabljika celera,
- 3 kašike ulja,
- so,
- biber,
- kašika crvene slatke ili ljute paprike,
- kašika mešavine začina ras-el-hanut (ako imate),
- kašika kurkume,
- 1/2 kašike cimeta,
- kašičica mlevenog korijandera,
- čili po ukusu (može i bez njega),
- tikvica.
Za kus-kus:
- 3 šolje kus-kusa srednje veličine zrna,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- voda,
- 2 kašičice soli,
- 3 kašike pročišćenog maslaca
U loncu dinstajte luk, beli luk, začine i meso na ulju, najmanje 10 minuta, dok meso ne porumeni a luk ne postane providan. Zatim dodajte 1,5 l vode i leblebije. Ostavite da se kuva. Pre nego što meso bude gotovo dodajte šargarepu isečenu na veće komade i prokuvajte. Zatim dodajte tikvicu i po potrebi još vode, da dobijete dovoljno sosa. Nakon što su meso i povrće skuvani, izvadite meso i stavite ga na tanjir. Onda pripremajte kus-kus tako što ćete semenke, za početak, isprati hladnom vodom. Prespite ih u veću posudu, dodajte kašiku ulja i izmesite rukama sve dok više ne bude grudvica. Ostavite kus-kus na sobnoj temperaturi dok se dobro ne hidrira. Kuvajte ga na pari u posebnoj posudi za kuvanje kus-kusa oko 20 minuta, dok ne počne para da izlazi na vrhu. Posle 20 minuta kus-kus prebacite u veliku dublju posudu. Posolite ga i poprskajte s malo vode, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ponovo stavite kus-kus na paru da se kuva po drugi put.
Kuvajte 20 minuta nakon što počne da izlazi para. Ponovo stavite u dublju posudu i poprskajte sa malo vode u koju ste dodali so. Još jednom ponovite postupak kuvanja kus-kusa na pari, oko 20 minuta.
Na kraju stavite u dublju posudu i dodajte pročišćeni maslac (možete dodati mešavinu pročišćenog maslaca i maslinovog ulja ili samo maslinovo ulje) i blago mešajte. Kus-kus mora biti bez grudvica i da se svako zrno odvaja za sebe. Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
(UZNEMIRUJUĆE) BRUTALNO UBIJEN POZNATI PEVAČ: Isplivao jezivi snimak likvidacije (VIDEO)
ŠVEDSKI reper Gaboro, čije je pravo ime bilo Ninos Houri, ubijen je na parkingu u četvrtak uveče, javljaju lokalni mediji.
21. 12. 2024. u 08:06
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
ANĐELKA BESNA: "Molim, zašto da ne odem iz tvoje emisije? Ne poštuješ me"
GLUMICA je shvatila da tuđe nepoštovanje i nevaspitanje nema veze sa njom.
22. 12. 2024. u 10:41
Komentari (0)