KUS-KUS S JAGNJETINOM I POVRĆEM: Recept za gurmanski ručak
Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće

FOTO: Promo
Potrebno je za sos:
- nekoliko komada jagnjetine,
- 2 glavice narendanog crnog luka,
- 2 čena narendanog belog luka, šoljica leblebija (potopljene dan pre),
- 1 narendani paradajz,
- kašika paste od paradajza,
- 8 šargarepa,
- 125 g maslaca,
- 1 stabljika celera,
- 3 kašike ulja,
- so,
- biber,
- kašika crvene slatke ili ljute paprike,
- kašika mešavine začina ras-el-hanut (ako imate),
- kašika kurkume,
- 1/2 kašike cimeta,
- kašičica mlevenog korijandera,
- čili po ukusu (može i bez njega),
- tikvica.
Za kus-kus:
- 3 šolje kus-kusa srednje veličine zrna,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- voda,
- 2 kašičice soli,
- 3 kašike pročišćenog maslaca
U loncu dinstajte luk, beli luk, začine i meso na ulju, najmanje 10 minuta, dok meso ne porumeni a luk ne postane providan. Zatim dodajte 1,5 l vode i leblebije. Ostavite da se kuva. Pre nego što meso bude gotovo dodajte šargarepu isečenu na veće komade i prokuvajte. Zatim dodajte tikvicu i po potrebi još vode, da dobijete dovoljno sosa. Nakon što su meso i povrće skuvani, izvadite meso i stavite ga na tanjir. Onda pripremajte kus-kus tako što ćete semenke, za početak, isprati hladnom vodom. Prespite ih u veću posudu, dodajte kašiku ulja i izmesite rukama sve dok više ne bude grudvica. Ostavite kus-kus na sobnoj temperaturi dok se dobro ne hidrira. Kuvajte ga na pari u posebnoj posudi za kuvanje kus-kusa oko 20 minuta, dok ne počne para da izlazi na vrhu. Posle 20 minuta kus-kus prebacite u veliku dublju posudu. Posolite ga i poprskajte s malo vode, dobro promešajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ponovo stavite kus-kus na paru da se kuva po drugi put.
Kuvajte 20 minuta nakon što počne da izlazi para. Ponovo stavite u dublju posudu i poprskajte sa malo vode u koju ste dodali so. Još jednom ponovite postupak kuvanja kus-kusa na pari, oko 20 minuta.
Na kraju stavite u dublju posudu i dodajte pročišćeni maslac (možete dodati mešavinu pročišćenog maslaca i maslinovog ulja ili samo maslinovo ulje) i blago mešajte. Kus-kus mora biti bez grudvica i da se svako zrno odvaja za sebe. Za posluživanje stavite kus-kus na veliki tanjir, rasporedite meso i povrće oko njega, ukrasite s nekoliko prstohvata cimeta i poslužite vruće.

DOGOVORENO PRIMIRJE IRANA I IZRAELA: Tramp - Kraj rata; Bombe SAD nisu uništile nuklearna postrojenja? (FOTO/VIDEO)
RAT Izraela i Irana - 11. dan.
23. 06. 2025. u 08:17 >> 00:53

HAMNEI PREVARIO TRAMPA: Amerika gađala prazno nuklearno postrojenje?
VISOKI iranski izvori rekli su Reutersu da je većina visoko obogaćenog uranijuma na lokaciji Fordo uklonjena pre američkog napada.
22. 06. 2025. u 10:37

"SLAGALICA" OVO NE PAMTI: Takmičar od besa polupao taster
KVIZ "Slagalica" retko ima nesvakidašnje situacije tokom emitovanja, ali se neobični trenuci dešavaju, kao i u svakom programu uživo.
29. 06. 2025. u 14:51
Komentari (0)