HAJDUČKA TEPSIJA: Tradicionalno jelo iz Hercegovine, sočna teletina sa crnim lukom i belim vinom
Ovaj gurmanski specijalitet se sprema sa teletinom i crnim lukom, a lagano se krčka u vinu sa začinima. Danas je ovaj recept pomalo zaboravljen, zato vam predlažemo da ga napravite i saznate zašto je ovo jelo bilo toliko popularno nekada.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1,5 kg teletine
- 1,5 kg crnog luka
- 3 zelene paprike
- 2 veze peršuna
- 7 čenova belog luka
- 300 ml belog vina
- 150 ml vode
- 3 kašike ulja
Priprema:
Komad teletine posolite i pobiberite, pa zasecite na više mesta. U svaki prorez ubacite čenove belog luka unutra. Zatim ga stavite u nauljenu zemljanu tepsiju. Preko poređajte crni luk isečen na rebarca.
U činiji pomešajte iseckani peršun i papriku, pa dobro posolite i pobiberite. Zatim sipajte belo vino, ulje i vodu. Promešajte, pa dobijenom marinadom prelijte meso.
Poklopac zemljane posude prvo potopite 10 minuta u hladnu vodu, pa poklopite posudu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S oko sat vremena i 15 minuta. Za to vreme ne skidajte poklopac.
(Stvarukusa/mondo)
Preporučujemo

KROMPIR I MESO KAKO SU IH SPREMALE NAŠE BAKE: Tradicionalni turski ručak (VIDEO)
29. 11. 2023. u 15:05

10 NAJBRŽIH POSNIH RECEPATA: Za ručak, prave se za 15 minuta i siti ste ceo dan
29. 11. 2023. u 13:53

DOGOVORENO PRIMIRJE IRANA I IZRAELA: Tramp - Kraj rata; Bombe SAD nisu uništile nuklearna postrojenja? (FOTO/VIDEO)
RAT Izraela i Irana - 11. dan.
23. 06. 2025. u 08:17 >> 00:53

HAMNEI PREVARIO TRAMPA: Amerika gađala prazno nuklearno postrojenje?
VISOKI iranski izvori rekli su Reutersu da je većina visoko obogaćenog uranijuma na lokaciji Fordo uklonjena pre američkog napada.
22. 06. 2025. u 10:37

SLIKA IZ SRBIJE KOJA SLAMA SRCE: Tragičan razlog zašto roda 2 dana ne napušta zgarište - izgorelo 2 hektara žita
SVAKE godine, uprkos molbama i apelima, veliki broj ljudi pali strljiku i na taj način dolazi do požara u kojima stradaju tuđi usevi, ali nažalost i životi nevinih bića.
27. 06. 2025. u 16:50
Komentari (0)