HAJDUČKA TEPSIJA: Tradicionalno jelo iz Hercegovine, sočna teletina sa crnim lukom i belim vinom

Новости онлине

21. 03. 2024. u 14:00

Ovaj gurmanski specijalitet se sprema sa teletinom i crnim lukom, a lagano se krčka u vinu sa začinima. Danas je ovaj recept pomalo zaboravljen, zato vam predlažemo da ga napravite i saznate zašto je ovo jelo bilo toliko popularno nekada.

ХАЈДУЧКА ТЕПСИЈА: Традиционално јело из Херцеговине, сочна телетина са црним луком и белим вином

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,5 kg teletine
  • 1,5 kg crnog luka
  • 3 zelene paprike
  • 2 veze peršuna
  • 7 čenova belog luka
  • 300 ml belog vina
  • 150 ml vode 
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Komad teletine posolite i pobiberite, pa zasecite na više mesta. U svaki prorez ubacite čenove belog luka unutra. Zatim ga stavite u nauljenu zemljanu tepsiju. Preko poređajte crni luk isečen na rebarca. 

 U činiji pomešajte iseckani peršun i papriku, pa dobro posolite i pobiberite. Zatim sipajte belo vino, ulje i vodu. Promešajte, pa dobijenom marinadom prelijte meso. 

Poklopac zemljane posude prvo potopite 10 minuta u hladnu vodu, pa poklopite posudu. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°S oko sat vremena i 15 minuta. Za to vreme ne skidajte poklopac. 

(Stvarukusa/mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAŠTO RAT U UKRAJINI JOŠ TRAJE? Orban krivi Trampa: Nije dovoljno jak! Mađar okrenuo leđa američkom lideru?

ZAŠTO RAT U UKRAJINI JOŠ TRAJE? Orban krivi Trampa: "Nije dovoljno jak!" Mađar okrenuo leđa američkom lideru?

MAĐARSKI premijer Viktor Orban dosad je bio jedan od najvernijih evropskih saveznika Donalda Trampa, posebno kada je reč o ratu u Ukrajini i obećanjima o brzom postizanju mira. Ali tokom vikenda po prvi put javno je kritikovao američkog predsednika, poručivši da Tramp, barem zasad, nije pokazao dovoljno snage da uveri evropske lidere da zaustave rat.

06. 08. 2025. u 16:06

Komentari (0)

PUĆI ĆE MI SRCE! Hakeri jezivo ucenjuju svetsku šampionku iz Srbije: Ne znam koliko još mogu da izdržim!