SARMICE OD BLITVE: Tako sočne da se tope pri svakom zalogaju
Iskoristite sezonu zeleniša na najbolji način. Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina A, C i K, veoma je hranjiva, što je čini savršenom namirnicom ne samo za vaše zdravlje, već i za ukusan obrok.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
-
30 listova blitve
za punjenje:
1 glavica crnog luka
300 g mlevenog mesa
150 g pirinča
so i biber prema ukusu
suvi biljni začin, prema ukusu
ulje -
za preliv:
2 dl kisele pavlake
2 jajeta
50 ml mleka
so
slatka začinska paprika
Priprema:
Operite dobro listove blitve, odrežite peteljke i kratko izblanširajte u provreloj slanoj vodi. Ostavite ih sa strane da se ocede.
Pređite na pripremu fila. Upržite na malo ulja crni luk, a kada postane staklast, dodajte mu mleveno meso i još kratko dinstajte.
Začinite smesu navedenim začinima, prema ukusu.
Posebno obarite pirinač u vodi, malo ga posolite i sjedinite sa mesom i lukom.
Uzmite listove blitve jedan po jedan. Raširite list na dlan, sipajte na njega kašiku fila i umotajte u sarmicu.
Podmažite vatrostalnu posudu uljem i ređajte sarmice, jednu do druge.
Napravite preliv od pavlake, jaja, soli i malo mleka. Sve dobro razmutite viljuškom i prelite preko sarmica.
Sarmice stavite u rernu i tek tada je uključite na 250 stepeni.
Pecite dok sarmice ne porumene i dok ne ispari sva tečnost. Pospite slatkom začinskom paprikom.
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PUTIN OTKRIO ZASTRAŠUJUĆE DETALjE O "OREŠNIKU" Bojeva glava izdržava temperaturu kao na Suncu
RUSKI predsednik Vladimir Putin izjavio je da bojeve glave hipersoničnog sistema "orešnik" mogu da izdrže ekstremne temperature, uporedive sa temperaturom na površini Sunca.
21. 02. 2025. u 14:16

NOVINARIMA REKLA SAMO OVU REČENICU: Bivša gradonačelnica Niša sa lisicama na rukama sprovedena u zgradu UKP-a u Nišu (FOTO/VIDEO)
BIVŠA gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, koja je danas privedena u velikoj akciji policije protiv korupcije, sa lisicama na rukama dovedena je u zgradu Uprave kriminalističke policije u Nišu.
21. 02. 2025. u 13:38

TAST OČITAO LEKCIJU VELjKU Šta je poručio zetu: "To u Beogradu nije mogao videti"
BOGDAN Rodić, otac Bogdane Ražnatović, jednom prilikom govorio je o najmlađoj ćerki koja je danas udata za Veljka Ražnatovića. Bogdan je tada naveo da je odmah na početku veze skrenuo pažnju Veljku pažnju na to kakva je njegova Bogdana.
22. 02. 2025. u 12:26
Komentari (0)