SOČNA PAČETINA U SOSU OD POMORANDŽE: Francuski specijalitet koji obara s nogu
Idealno se slaže uz pire-krompir i bareno povrće. Pačetina je meso koje je savršeno za posebne prilike, veoma je bitno da je pripremite na pravi način, kako biste osetili pravi ukus sočnog mesa.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 500 g pačjih grudi bez kosti sa kožicom
- 4 pomorandže
- med
- ruzmarin
- 2 čena belog luka
- malo narendane kore od pomorandže
- so
- biber
Priprema:
Izvadite pačje grudi na radnu površinu. Utapkajte ih ubrusom, kako biste sklonili višak vode.
S obzirom na to da je pačja koža nešto deblja od pileće i veća je količina masnog sloja, slobodno nožem napravite kockaste šare preko kože, do mesa.
Posolite i pobiberite pačetinu sa obe strane.
U hladan tiganj, bez ulja ili putera, položite meso okrenuto na stranu kožice. Potom uključite ringlu na srednju temperaturu. Pržite tu stranu sedam minuta, tačnije, dok kožica ne postane zlatna. Sva mast koja izađe kroz kožicu, možete presuti u činiju i to iskoristite za sos.
Zatim, okrenite pačetinu na drugu stranu i pržite je svega dva minuta i za kraj je prislonite na vreo tiganj sa svih strana, pa izvadite.
Isceđenu pomorandžu sipajte u isti tiganj i dodajte izdvojenu mast od patke. Vratite tiganj na zagrejanu ringlu.
Dodajte grančicu ili dve ruzmarina i čenove belog luka. Dodajte kašiku i po meda.
Sve to mešajte oko pet minuta, pa sklonite beli luk i ruzmarin iz mešavine. Sklonite zatim i sos.
Uključite rernu na 180 stepeni i poređajte patku u pleh sa papirom za pečenje. Ispod svakog parčeta pačetine stavite aluminijumsku foliju, zatim pačetinu premažite sosom, ali nikako nemojte sve iskoristiti. Uvijte u foliju i ubacite na pet minuta u rernu.
Isecite pačetinu na kriške i prelijte sosom. Uz ovo meso odlično ide krompir-pire ili bareno povrće.
Ne zaboravite da nazdravite čašom crnog vina, koje komplimentuje ovo savršeno pečeno meso.
(ona)
Preporučujemo
PREDLOG ZA DANAŠNjI RUČAK: Recept za preukusne ćufte u paradajz sosu
28. 05. 2024. u 10:48
SATARAŠ SA TIKVICAMA: Isprobajte tradicionalno jelo na malo drugačiji način
23. 05. 2024. u 17:30
JEDNA GREŠKA IH KOŠTALA ŽIVOTA: Otkriven uzrok nesreće u kojoj su stradali Ana Radović i njen prijatelj (FOTO)
AUTOMOBIL sa telima Ane Radović (20) i Aleksandara Masalušić (37) pronađen je juče na magistralnom putu Požega-Čačak, a prve informacije iz istrage ukazuju da je uzrok teške nesreće prebrza vožnja, odnosno neprilagođena brzina uslovima na putu.
27. 11. 2025. u 18:47
U HITNOJ POMOĆI SE JAVILI NA POZIV SA ANINOG TELEFONA: "Novosti" otkrivaju šta se dešavalo nakon strašne nesreće kod Čačka
ANA Radović (20) iz Čajetine i njen prijatelj Aleksandar Masalušić (37) poginuli su u teškoj saobraćajnoj nesreći u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, kada su se survali sa puta Čačak-Požega, a nakon nesreće sa Aninog telefona "ajfon" upućen je poziv hitnoj pomoći, saznaju "Novosti".
27. 11. 2025. u 14:19
OLIVERA SMENjENA: Novi urednik na RTS - muž poznate pevačice, dugo je na javnom servisu
NA TOJ poziciji u RTS-u je godinama unazad bila Olivera Kovačević.
26. 11. 2025. u 12:55
Komentari (0)