LAZANJE SA 4 VRSTE SIRA: Niko neće moći da im odoli

Novosti online

02. 06. 2024. u 13:00

Ovako spremljene su ostvarenje snova svakog ljubitelja sira.

ЛАЗАЊЕ СА 4 ВРСТЕ СИРА: Нико неће моћи да им одоли

Foto: Shutterstock

Slojevi nežne testenine, kremasti sos i ne jedan, ne dva, već četiri različita sira. I pri tom su mnogo lakše i brže za pripremu od lazanja koje se pripremaju sa mesom.

Sastojci:

  • 1 pakovanje kora za lazanje, sveže ili obične
  • 6 kašika neslanog putera
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckan
  • 6 kašika višenamenskog brašna
  • 3 ½ šolje punomasnog mleka, toplo
  • 1 lovorov list
  • Prstohvat sveže rendanog muškatnog oraščića
  • So i biber, prema ukusu
  • 250 g gaude ili drugog kačkavalja, narendanog
  • 250 g mocarela sira, narendanog
  • 125 g parmezana, narendanog
  • 125 g gorgonzola sira, narendanog

Priprema: 

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

Sipajte vodu u veliki lonac, posolite je i sačekajte da provri, a potom skuvajte kore za lazanje (oko dva minuta manje nego što je navedeno na pakovanju). Ocedite ih i ostavite na nauljen pleh.

Zagrejte puter u srednjem tiganju, dok se ne rastopi. Dodajte luk i beli luk i dinstajte dok ne postane staklas, a potom dodajte brašno i konstantno mešajte oko pet minuta. Polako dosipajte toplo mleko uz stalno mešanje. Dodajte lovorov list i muškatni oraščić i nastavite da kuvate sos dok se ne zgusne. Uklonite lovorov list i začinite sa solju i biberom. Uklonite sa vatre i ostavite sa strane.

Da bi ste sastavili lazanje, rasporedite tanak sloj bešamel sosa u podmazanu posudu za pečenje. Složite četiri do pet kora po dužini jedan pored drugog, sa ivicama koje se preklapaju.

Prelijte slojem bešamela i slojem svakog sira.

Ponovite za još dva sloja: testenina, sos, sir.

Prelijte poslednji sloj testenine sa izdašnom količinom sosa, a zatim slojem sira. Pokrijte folijom.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Uklonite foliju, povećajte temperaturu na 250 stepeni i nastavite da pečete još 15 minuta ili dok ne porumeni.

Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji desetak minuta pre rezanja. Po želji ukrasite peršunom ili bosiljkom.

(ona)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

TOTALNO NEVEROVATNO: Otkrivena evidencija! Evo kako je Nikola Jokić trenirao kao klinac