PUNJENE TIKVICE: Lagano i ukusno jelo koje svi volimo
Tikvice su veoma zahvalno povrće, koga od proleća, pa sve do kasnih jesenjih dana ima u izbolju. Jela i načini na koji se tikvice mogu pripremiti mogu se prilagoditi svačijem ukusu: od sirovih, do pohovanih, preko musake sa tikvicama ili punjenih, čak se koriste i u pripremi kolača.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba
Sastojci:
- 4-5 mladih tikvica
- 300 g mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)
- 1 glavica crvenog luka ili struk mladog luka
- 1 srednja šargarepa
- 50 g pirinča
- 50 ml ulja
- 500 ml soka od paradajza
- 1 sveži paradajz
- so
- biber
Priprema:
Luk sitno iseckajte, šargarepu izrendajte, a pirinač dobro operite.
Tikvice isecite na dva, a ako su duže, na tri dela, pa ih izdubite kašikom.
Izdubljeni sadržaj iseckajte sitno.
Na ulju i malo vode izdinstajte luk, šargarepu i središnji deo tikvica.
Kada povrće omekša, dodajte mleveno meso i začine i sve kratko zajedno prodinstajte. Na kraju dodajte pirinač i sve sklonite sa vatre.
Dublju vatrostalnu posudu nauljite, tikvice punite filom od mesa i ređajte jednu do druge.
Poklopite ih ploškicama paradajza, pa nalijte sok od paradajza , a onda dodajte vode da tikvice ogreznu u tečnosti.
Sud poklopite ili zatvorite folijom, pa stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se krčka oko 45 minuta.
Posle tog vremena uklonite poklopac i zapecite tikvice još 15 do 20 minuta.
Služite tople uz prilog po želji i sezonsku salatu.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

NAJTRAŽENIJI RECEPT NA INTERNETU: Super brzi ručak za letnje dane
19. 07. 2024. u 10:48

PINK PASTA JE JELO KOJE MORATE SPREMITI: Iskoristite cveklu na najbolji način
18. 07. 2024. u 20:00

HOR ĆE PEVATI NA SAHRANI: Ovako će Saša Popović biti ispraćen na večni počinak, opelo će služiti više sveštenika
KREATIVNI direktor "Granda" Saša Popović preminuo je 1. mata u bolnici u Parizu, a u četvrtak će biti sahranjen na Bežanijskom groblju i njegovi najmiliji će ga ispratiti uz hor.
04. 03. 2025. u 17:37

"BIĆETE UHAPŠENI ILI PROTERANI" Tramp zapretio studentima ako započnu nezakonite proteste
AMERIČKI predsednik Donald Tramp zapretio je da će ukinuti savezno finansiranje fakultetima, školama i univerzitetima koji omogućavaju „nezakonite proteste“.
04. 03. 2025. u 15:24

"HOĆU EUTANAZIJU" Vedrana Rudan donela odluku: "Rekla sam deci da je gotovo, neću da umirem na rate"
ZA lečenje joj je bilo potrebno dosta novca, a deo je stigao iz Srbije, od direktora izdavačke kuće koja objavljuje njena dela.
03. 03. 2025. u 09:53
Komentari (0)