PUNJENE TIKVICE: Lagano i ukusno jelo koje svi volimo
Tikvice su veoma zahvalno povrće, koga od proleća, pa sve do kasnih jesenjih dana ima u izbolju. Jela i načini na koji se tikvice mogu pripremiti mogu se prilagoditi svačijem ukusu: od sirovih, do pohovanih, preko musake sa tikvicama ili punjenih, čak se koriste i u pripremi kolača.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Mama Buba
Sastojci:
- 4-5 mladih tikvica
- 300 g mlevenog mesa (junećeg ili mešanog)
- 1 glavica crvenog luka ili struk mladog luka
- 1 srednja šargarepa
- 50 g pirinča
- 50 ml ulja
- 500 ml soka od paradajza
- 1 sveži paradajz
- so
- biber
Priprema:
Luk sitno iseckajte, šargarepu izrendajte, a pirinač dobro operite.
Tikvice isecite na dva, a ako su duže, na tri dela, pa ih izdubite kašikom.
Izdubljeni sadržaj iseckajte sitno.
Na ulju i malo vode izdinstajte luk, šargarepu i središnji deo tikvica.
Kada povrće omekša, dodajte mleveno meso i začine i sve kratko zajedno prodinstajte. Na kraju dodajte pirinač i sve sklonite sa vatre.
Dublju vatrostalnu posudu nauljite, tikvice punite filom od mesa i ređajte jednu do druge.
Poklopite ih ploškicama paradajza, pa nalijte sok od paradajza , a onda dodajte vode da tikvice ogreznu u tečnosti.
Sud poklopite ili zatvorite folijom, pa stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se krčka oko 45 minuta.
Posle tog vremena uklonite poklopac i zapecite tikvice još 15 do 20 minuta.
Služite tople uz prilog po želji i sezonsku salatu.
(ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

NAJTRAŽENIJI RECEPT NA INTERNETU: Super brzi ručak za letnje dane
19. 07. 2024. u 10:48

PINK PASTA JE JELO KOJE MORATE SPREMITI: Iskoristite cveklu na najbolji način
18. 07. 2024. u 20:00

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

NI LAUŠ NIJE PRIMETIO DO KRAJA SNIMANjA: Najluđa greška iz "Boja na Kosovu"
LAUŠEVIĆ je o snimanju filma "Boj na Kosovu" pisao u knjizi "Godina prođe, dan nikad".
28. 04. 2025. u 10:32
Komentari (0)