PASTA SA SLANINOM I TIKVICAMA: Lagan ručak koji neće oduzeti puno vremena oko pripreme, a svima će se dopasti
Testenina u sosu od tikvica koju svi vole.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 120 g slanine, naseckane na kockice
- 2 do 3 kašike ulja
- 900 g tikvica, isečenih na kockice
- 120 g sitno seckanog belog luka
- so i biber po ukusu
- 2 kašičice mlevenog belog luka
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika limunovog soka
- 450 g špageta
- 120 g rendanog kačkavalja
- seckana mirođija, za serviranje
Priprema:
Kako biste napravili pastu, u tiganju pecite slaninu na srednjoj vatri, povremeno okrećući, dok ne postane zlatna i hrskava, oko 5 minuta. Prebacite slaninu na tanjir obložen papirnim ubrusom i sipajte masnoću slanine u malu šolju, pa dodajte malo maslinovog ulja. Obrišite tiganj.
U tiganju zagrejte 2 kašike ulja koje ste izdvojili na jakoj vatri. Dodajte polovinu tikvica i polovinu crnog luka i začinite solju i biberom. Kuvajte, povremeno mešajući, dok ne porumeni i ne omekša, oko 5 minuta. Umešajte 1 kašičicu belog luka, a zatim prebacite smesu u malu činiju.
Ponovite sa preostale 2 kašike ulja slanine, tikvica, crnog i belog luka. Kada je druga serija gotova, vratite sve u tiganj, dodajte 1 kašiku limunovog soka, začinite solju i biberom i dobro promešajte. Isključite ringlu.
U međuvremenu, skuvajte testeninu u velikoj posudi sa ključalom posoljenom vodom prema uputstvu na pakovanju do al dente. Osvojite 300 ml vode od kuvanja i ocedite testeninu.
U velikom loncu pomešajte testeninu, vodu od testenine, mešavinu tikvica i pavlaku za kuvanje, mešajući dok se sos ne zgusne, oko 2 minuta. Isključite ringlu i umešajte sir.
Podeliti testeninu u činije. Pospite slaninu preko testenine. Na vrh stavite još sira i začinskog bilja.
(stvar ukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

NAJJEDNOSTAVNIJI RUČAK: Rolnice od tikvica punjene sirom i spanaćem
17. 09. 2024. u 12:41

NAJBRŽI I NAJUKUSNIJI RUČAK KAD NEMATE VREMENA: Zapečene makarone sa sirom
16. 09. 2024. u 15:12

VELIKA PROMENA U ŠKOLAMA U SRBIJI: Od danas ništa neće biti isto, odnosi se na roditelje
RODITELjI školaraca u Srbiji od danas dobijaju automatska zvučna obaveštenja kada nastavnik u elektronski dnevnik upiše izostanak deteta sa časa ili novu ocenu. Mada su deca godinama nalazila načine da ne kažu roditeljima baš sva dešavanja u školi, to sada više neće biti moguće.
17. 04. 2025. u 11:29

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

OTVOREN HRISTOV GROB Evo šta su našli: "Kolena su mi klecala, nisam to očekivao - vekovima je bio zatvoren" (VIDEO)
"APSOLUTNO sam zadivljen. "
19. 04. 2025. u 08:39
Komentari (0)