MEKA PRASETINA SA KROMPIROM I SOSOM: Ručak kome niko neće odoleti

Новости онлине

12. 11. 2024. u 12:00

Sočno meso i hrskava kožica koja se lepi za prste.

МЕКА ПРАСЕТИНА СА КРОМПИРОМ И СОСОМ: Ручак коме нико неће одолети

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 komad prasetine od rebara
  • 1 crveni luk
  • 2-3 češnja belog luka
  • so i ulje 
  • Za mazanje:
  • 1 kašičica meda
  • 3-4 kašike rakije
  • 1 kašika crvene mlevene paprike
  • malo čilija 
  • Za sos:
  • 1 šoljica vode ili supe
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašičica senfa
  • sok pola limuna
  • so i biber

Priprema:

Oprati meso i osušiti papirnim ubrusom.

Sipajte u pleh nekoliko kašika ulja i stavite meso tako da koža bude okrenuta gore. Peći 5-8 minuta u dobro zagrejanoj rerni. Kad se koža zategne, izvadite i oštrim nožem zasecite uzduž i popreko, na širinu od oko 5-6 cm, ne dublje od 3-4 mm. Trik je u tome što se pre kratkog pečenja ovo ne može izvesti lako, pa ni rezovi neće biti precizni. Ovo je najbolji način da dobijete lepe i pravilne kocke. Sad treba posoliti meso, utrljavajući so u rezove sa svih strana ravnomerno!

Dodajte u pleh 1 dl vode i isečeni luk i beli luk ispod mesa. Nastavite da pečete 180 stepeni 45-50 minuta. Povremeno dolivajte vodu, ali nemojte je prelivati preko mesa. Takođe, nemojte okretati komad.

Za premazivanje, izmešajte rakiju, med, papriku i čili pa premažite kožicu. Nastavite da pečete dok meso sasvim ne omekša. Ocedite višak masnoće iz pleha i sačuvajte.

Vratite pečenje u rernu i uključite gril ili samo gornji grejač da kožica postane "reš". Pratite kako kožica tamni, pa posle sedam do osam minuta (zavisno od rerne), izvadite pečenje kad se pojave mehurići.

Služite uz krompir pečen u masnoći od pečenja. Od masnoće možete napraviti i sos, dodajući brašno da blago pobeli, pa umešajte ostale sastojke, dodajte vodu i ukuvajte.

(lepaisrecna)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA SE ZNA KO JE ŠAMPION: Novo zlato za Damira Mikeca