MEKA PRASETINA SA KROMPIROM I SOSOM: Ručak kome niko neće odoleti
Sočno meso i hrskava kožica koja se lepi za prste.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 komad prasetine od rebara
- 1 crveni luk
- 2-3 češnja belog luka
- so i ulje
- Za mazanje:
- 1 kašičica meda
- 3-4 kašike rakije
- 1 kašika crvene mlevene paprike
- malo čilija
- Za sos:
- 1 šoljica vode ili supe
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica senfa
- sok pola limuna
- so i biber
Priprema:
Oprati meso i osušiti papirnim ubrusom.
Sipajte u pleh nekoliko kašika ulja i stavite meso tako da koža bude okrenuta gore. Peći 5-8 minuta u dobro zagrejanoj rerni. Kad se koža zategne, izvadite i oštrim nožem zasecite uzduž i popreko, na širinu od oko 5-6 cm, ne dublje od 3-4 mm. Trik je u tome što se pre kratkog pečenja ovo ne može izvesti lako, pa ni rezovi neće biti precizni. Ovo je najbolji način da dobijete lepe i pravilne kocke. Sad treba posoliti meso, utrljavajući so u rezove sa svih strana ravnomerno!
Dodajte u pleh 1 dl vode i isečeni luk i beli luk ispod mesa. Nastavite da pečete 180 stepeni 45-50 minuta. Povremeno dolivajte vodu, ali nemojte je prelivati preko mesa. Takođe, nemojte okretati komad.
Za premazivanje, izmešajte rakiju, med, papriku i čili pa premažite kožicu. Nastavite da pečete dok meso sasvim ne omekša. Ocedite višak masnoće iz pleha i sačuvajte.
Vratite pečenje u rernu i uključite gril ili samo gornji grejač da kožica postane "reš". Pratite kako kožica tamni, pa posle sedam do osam minuta (zavisno od rerne), izvadite pečenje kad se pojave mehurići.
Služite uz krompir pečen u masnoći od pečenja. Od masnoće možete napraviti i sos, dodajući brašno da blago pobeli, pa umešajte ostale sastojke, dodajte vodu i ukuvajte.
(lepaisrecna)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

TRAMP IMA NOVI SPORAZUM ZA ZELENSKOG Ukrajinci zgroženi: "Ovo je pljačka"
SJEDINjENE Američke Države guraju sveobuhvatan novi sporazum kojim žele da preuzmu kontrolu nad ključnim ukrajinskim rudnim i energetskim resursima, ne nudeći zauzvrat nikakve bezbednosne garancije Kijevu – što predstavlja značajnu eskalaciju u odnosu na prethodne zahteve.
29. 03. 2025. u 15:29

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

MILICA BEZ POSLA: Tragačica dobila otkaz, završila na Birou za zapošljavanje - kao tehnološki višak! Od tada nije našla novi
JOKANOVIĆEVA se nalazi na Birou za zapošljavanje, a ovu temu javno je pokrenula voditeljka RTS-a Tanja Peternek Aleksić.
28. 03. 2025. u 15:24
Komentari (0)