NAJBOLJI RECEPT ZA POSNI PREBRANAC: Idealno jelo za posnu trpezu
Jednostavan i proveren recept.

joutube/Printscreen
Sastojci:
- 450 g belog pasulja
- 1 kg crnog luka, isečenog na tanke trakice
- 80 ml ulja
- 1 kašika slatke mlevene paprike
- 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
- 4 lovorova lista
- 1 prstohvat soli i bibera
Priprema:
Za prebranac prvo potopite pasulj preko noći u puno vode. Ocediti ga pa stavite u lonac i prelijte vodom. Na svakih 240 g pasulja sipajte 700 ml vode. Pustite da proključa na jakoj vatri. Smanjite vatru i dinstajte dok pasulj ne omekša, oko sat i po. Ocedite pasulj i ostavite vodu od kuvanja. Zagrejte rernu na 190 stepeni.
U velikoj vatrostalnoj posudi pomešajte ulje sa lukom na srednjoj vatri. Krčkajte luk oko 30 minuta, dok ne omekša i ne postane tamno žut. Možda ćete s vremena na vreme morati da dodate kap vode kako biste sprečili da se luk osuši. Kada je gotov, dodajte pasulj, beli luk, papriku i lovorov list. Posolite i pobiberite, dodajte oko 700 ml kuvane vode i lagano promešajte. Pasulj treba da bude malo prekriven vodom, ali ne i da pliva u njoj.
Stavite vatrostalnu posudu u rernu i pecite oko sat do sat i po, po potrebi dolivajući još vode, pasulj nikada ne sme biti potpuno suv. Kada je gotov, gornji sloj pasulja treba da bude lagano karamelizovan i prilično suv i trebalo bi da je većina vlage isparila, dok bi pasulj iznutra trebalo da bude kremast. Pre serviranja ostaviti da se prebranac potpuno ohladi. Ostavite da odstoji jedan dan u frižideru. Servirajte na sobnoj temperaturi, ali ne hladno.
(stvarukusa)
Preporučujemo

JAGNjETINA NA ZLATIBORSKI NAČIN: Jelo koje jednostavno morate da probate
20. 11. 2024. u 09:00

MUSAKA OD PLAVOG PATLIDžANA BEZ MESA: Savršen spoj neodoljivih mirisa i ukusa
18. 11. 2024. u 11:05

VIŠE OD 200 DECE OTROVANO U ŠKOLI, A ONDA SE POJAVIO SNIMAK IZ KUHINjE: Kamera otkrila sve, uhapšeno osam osoba (VIDEO)
VIŠE od 200 dece u jednoj školi u Kini ima povišen nivo olova u krvi nakon što je u njihovu hranu dodavan otrovni pigment – navodno kako bi izgledala primamljivije.
12. 07. 2025. u 21:32

OTKRIVEN MOTIV MASAKRA U PRILEPU: Ovo su otac i sin koje je ubio ujak u porodičnoj kući (FOTO)
PANČO Čuparkoski i njegov 13-godišnji sin Milan stradali su juče u kući u Prilepu nakon što ih je ujak ubio zbog navodne svađe oko nasledstva. Nakon što je ujak počinio krvavi pir, sakrio se u svoj dom, a prilikom dolaska policije pružao je otpor da bi na kraju počinio samoubistvo.
13. 07. 2025. u 15:33

SLAVIMO PETROVDAN: Šta se danas ne radi i šta treba umesiti
SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan, praznik koji je posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.
12. 07. 2025. u 07:34
Komentari (0)