PRSTE DA POLIŽETE: Pilav na turski način, sa suvim voćem i orašastim plodovima

Mina Izgarević

05. 02. 2025. u 13:00

PILAV pripremljen na turski način će biti prijatna promena u ishrani i za trpezom, svideće vam se preplitanje ukusa i tekstura.

ПРСТЕ ДА ПОЛИЖЕТЕ: Пилав на турски начин, са сувим воћем и орашастим плодовима

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 80 g iseckanih badema
  • 80 g iseckanih oraha
  • 30 g putera
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno iseckana
  • 1/2 malog crnog luka, sitno iseckanog
  • 180 g nekuvanog pirinča
  • 435 ml povrtnog bujona
  • 120 g suvog grožđa
  • 60 g suvih kajsija
  • sitno seckani peršun, za ukras

Začini:

  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog kardamona
  • 1/8 kašičice mlevenog kima
  • 1/4 kašičice crnog bibera

Trik da pirinač ne bude gnjecav!

Bitno je koliko tečnosti koristite za kuvanje i koju vrstu pirinča. Za beli pirinač dugog zrna na 200 g pirinča ide 500 ml vode. Ukoliko koristite beli pirinač kratkog zrna, u tom slučaju na 200 g sipajte 300 ml tečnosti, dok za braon pirinač na 200 g ide 430 ml vode. Takođe, beli pirinač dugog zrna se kuva 18-20 minuta, beli pirinač kratkog zrna se kuva 15-18 minuta, a za braon pirinač potrebno je 40-45 minuta.

Recept za pilav sa orašastim plodovima i suvim voćem:

Za pilav pripremljen na ovaj način stavite suv veliki tiganj bez ulja na jaku vatru. Dodajte bademe i orahe. Lagano ih tostirajte dok ne zamirišu i skinite sa tiganja. Rastopite puter u šerpi na jakoj vatri. Dodajte luk i beli luk, dinstajte dok ne postanu providni.

Dodajte pirinač i mešajte 30 sekundi ili dok ne postane providan. Dodajte začine, pa promešajte. Sipajte bujon, suvo grožđe i kajsije, i promešajte. Pokrijte poklopcem, ostavite da provri, a zatim odmah smanjite toplotu na nisku.

Kuvajte 15 minuta ili dok se tečnost ne upije. Zatim skinite šerpu sa šporeta i ostavite da odstoji 10 minuta. Skinite poklopac i promešajte pirinač. Dodajte većinu oraha i badema i opet promešajte. Prebacite u činije i ukrasite preostalim orasima i malo pospite peršunom. Možda ćete želeti da napravite i pilav sa pečurkama.

(Stvar ukusa)

BONUS VIDEO - BAKA PRASE je SVE samo nije MUŠKARAC/Dina Terzin/ U trendu sa N

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ ZAPANJIO AMERE! Ne mogu da dođu sebi šta je rekao o šok-trejdu Luke Dončića u Lejkerse (VIDEO)