TRADICIONALNI TURSKI RECEPT ZA SARMICE OD ZELJA: Harmonija ukusa u svakom zalogaju
Ovaj tradicionalni specijalitet odiše bogatim ukusima i savršenim spojem začina.
Foto: Jutjub printskrin/Jelajelena Petrovic
Sastojci:
- Listovi zelja 300 g – oko 70 – 80 listova
- 1 šolja pirinča baldo ili arborio
- 2 glavice luka sitno iseckane 400 gr
- Maslinovo ulje, 150 ml
- Pinjoli, 25 g
- Crna ribizla, sušena, 25 g – 2 kašičice
- Mleveni cimet, 1 kašičica
- Mleveni pimento, 1 kašičica
- Suva menta, 2 kašićice
- Crni biber, 1/2 kašičice
- Šećer, 2 kašičice
- So, 2 kašičice
- 1 šolja vode, 200 ml
- Limunov sok, ½ limuna, 2 kašike
- Kopar, seckani, 1/2 šolje
- Peršun, seckani 1/4 šolje (opciono)
- Kriške limuna i ekstra devičansko maslinovo ulje za ukras
Priprema:
Potopite pirinač u slanu toplu vodu na 1 sat, operite i isperite dok voda ne bude bistra. Potopite i listove zelja u vodu na 1 sat; operite, isperite i ocedite. Ako koristite sveže / nekuvane listove ili ako nisu mekani, blanširajte u kipućoj vodi 2 minuta
Luk vrlo sitno iseckati. U tiganju zagrejati 100 ml maslinovog ulja i pržiti pinjole dok ne porumene. Dodajte luk i pržite 15 minuta uz stalno mešanje dok ne omekša i ne postane svetlobraon. Dodajte pirinač i pržite 2-3 minuta uz lagano mešanje. Dodajte ribizle i mešajte još 1-2 min.
Dodajte začine: cimet, pimento, nanu, crni biber, šećer i so. Promešajte da se svi sastojci sjedine i dodajte 1 šolju vrele vode i 2 kašike limunovog soka. Pokrijte poklopcem i kuvajte dok se voda ne upije. Isključite ringlu i prebacite fil u činiju ili pleh da se ohladi.
Kada se prohladi dodati seckani kopar i peršun i izmešati da se sjedini i ostaviti na stranu. Položite listove, sjajnom stranom nadole, grubom stranom sa venama okrenutim nagore. Odrežite vrh stabljike i dodajte 1 kašičicu fila na sredinu listova. Preklopite stranice listova u sredinu i urolajte list da umotate fil u cilindar. Stavite nekoliko praznih listova na dno velikog lonca i pokapajte malo maslinovog ulja.
U šerpu rasporedite sarme i na njih dodajte par kriški limuna. Pokrijte teškom pločom koja stane u lonac i lagano pritisnite. Dodajte 50 ml maslinovog ulja na vrh i dodajte vrelu vodu dok umotani listovi ne budu malo potopljeni (oko 300 ml). Pokrijte poklopac i uključite vatru i kada proključa prebacite na nižu vatru i kuvajte 40 – 45 min.
Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta pre serviranja ili poslužite hladno. Pre serviranja ukrasite kriškama limuna i pokapajte ekstra devičansko maslinovo ulje.
(glossy)
Preporučujemo
RECEPT ZA SAVRŠEN NEDELjNI RUČAK: Spanać sa mlevenim mesom
23. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
RUČAK KOJI SE BRZO SPREMA, A JOŠ BRŽE POJEDE: Zapečena jaja sa pečurkama i sirom
22. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
STARINSKO JELO OD MESA I POVRĆA: Papazjanija, oduševiće i one izbirljive
21. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
ČORBAST PASULj SA DIMLjENOM SLANINOM: Pravo zimsko jelo, vrlo zasitno i jako
20. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
ISPLIVAO SNIMAK: Šerif peva - "Smradovi su preko Drine prešli" - a tvrdi da pesmu nikad nije izvodio
BURA oko fotografije i snimka folkera Ace Lukasa sa Naserom Orićem, nekadašnjim komandantom jedinica Armije RBiH u području Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini, ne stišava se. I dalje akteri "kafanskog susreta" izazivaju veliku pažnju, a sad je u centru pevač Šerif Konjević, koji je pozvao srpskog pevača da prisustvuje privatnoj proslavi u restoranu u centru Sarajeva, gde je bio pozvan i Naser Orić.
02. 12. 2025. u 12:35
Komentari (0)