ODLIČAN RUČAK IZ RERNE: Boranija u kremastom sosu sa komadićima hrskavog luka

Jovana Vasić

27. 02. 2025. u 09:00

Probajte nešto drugačije, nesvakidašnje, a neodoljivo ukusno.

ОДЛИЧАН РУЧАК ИЗ РЕРНЕ: Боранија у кремастом сосу са комадићима хрскавог лука

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Boranija 500 g
  • Pavlaka za kuvanje 200 ml
  • Beli luk 2 čena
  • Maslac ili ulje 1 kašika
  • So i biber po ukusu
  • Rendani sir (po izboru, npr. kačkavalj ili parmezan) 100 g
  • Kolutići pohovanog luka (možete ih kupiti gotove ili napraviti sami) 100 g

Priprema:

Ako koristite svežu boraniju, operite je, očistite i isecite na komade dužine oko 3-4 cm. Ako koristite zamrznutu boraniju, samo je odmrznite. U velikom loncu, prokuvajte boraniju u slanoj vodi dok ne postane mekana, ali još uvek hrskava (oko 5-7 minuta). Procedite i ostavite sa strane. U tiganju, zagrejte maslac ili ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite dok ne postane zlatno smeđi.

Dodajte pavlaku za kuvanje u tiganj i mešajte dok se ne zagreje. Začinite solju i biberom po ukusu. U vatrostalnu posudu stavite prokuvanu boraniju i prelijte je pavlakom sa belim lukom. Dobro promešajte da se sve sjedini. Preko boranije pospite rendani sir. Stavite posudu u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 20 minuta, ili dok sir ne postane zlatno smeđi i boranija se lepo zapeče. Izvadite iz rerne i pospite hrskavim kolutićima pohovanog luka. Poslužite toplo.

(superrecepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako prepoznati simptome prolećne alergije pre nego što postanu ozbiljni?