ZAPEČENE NJOKE U BELOM SOSU: Izdašno, kremasto jelo koje će obožavati cela porodica

Jovana Vasić

07. 03. 2025. u 11:00

Ovaj recept se sprema veoma brzo i sa malo sastojaka, a izuzetno je ukusan i lagan.

ЗАПЕЧЕНЕ ЊОКЕ У БЕЛОМ СОСУ: Издашно, кремасто јело које ће обожавати  цела породица

Foto: Jutjub/Printskrin/ Rosy’s salt&pepper

Sastojci:

  • Njoke 500 g
  • Pavlaka za kuvanje 200 ml
  • Mleko 200 ml
  • Parmezan 100 g
  • Maslac 2 kašike
  • Brašno 2 kašike
  • Beli luk 2 čena
  • So i biber po ukusu
  • Muskatni oraščić po želji

Priprema:

Skuvajte njoke prema uputstvu na pakovanju, a zatim ih ocedite. U tiganju otopite maslac na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani beli luk i pržite ga dok ne postane zlatno-smeđi. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu (bešamel sos). Kuvajte 1-2 minuta da se brašno malo zapeče. Postepeno dodajte mleko i pavlaku za kuvanje, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice. Kuvajte sos dok se ne zgusne, zatim dodajte rendani parmezan, so, biber i muskatni oraščić po ukusu. Mešajte dok se parmezan potpuno ne otopi.

Umešajte kuvane njoke u sos i dobro ih obložite. Prebacite njoke u posudu za pečenje i pospite dodatnim parmezanom po vrhu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15-20 minuta, ili dok vrh ne postane zlatno-smeđi. Pre serviranja, pospite svežim peršunom.

(superrecepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DAN D ZA MILENKOVIĆA I NOTINGEM: Pobeda nad Čelsijem bi im mogla doneti plasman u Ligu šampiona