KROMPIR SA GRAŠKOM U KREMASTOM SOSU: Napravite ručak koji će cela porodica da obožava
Krompir sa graškom je tradicionalna kombinacija koja se nalazi na trpezama širom sveta, zbog svoje jednostavnosti, prepoznatljivog ukusa i nutritivne vrednosti. Reč je o ukusnom jelu, koje pruža odličan izvor energije, vlakana i vitamina.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- Krompir 500 g
- Grašak 200 g
- Crni luk 1 srednji
- Beli luk 2 čena
- Pavlaka za kuvanje 200 ml
- Brašno 1 kašika
- Maslac ili ulje 2 kašike
- So 1 kašičica
- Biber 1/2 kašičice
- Muskatni orah 1/2 kašičice
- Seckani peršun 1 kašika (za dekoraciju)
Priprema:
U velikom loncu, skuvajte krompir u slanoj vodi dok ne postane mekan, oko 10-15 minuta. Dodajte grašak poslednjih 5 minuta kuvanja. Procedite i ostavite sa strane. U tiganju, zagrejte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i pržite još 1 minut. Dodajte brašno i mešajte dok se ne sjedini sa lukom i belim lukom, oko 1 minut.
Postepeno dodajte pavlaku za kuvanje, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice. Kuvajte dok se sos ne zgusne, oko 3-5 minuta. Dodajte so, biber i muskatni oraščić (ako koristite). Dodajte kuvani krompir i grašak u sos i pažljivo promešajte da se sve sjedini. Kuvajte još 2-3 minuta dok se sve dobro ne zagreje. Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ZAPEČENE NjOKE U BELOM SOSU: Izdašno, kremasto jelo koje će obožavati cela porodica
07. 03. 2025. u 11:00Jovana Vasić

ŠNICLE U PIVSKOM SOSU: Meso meko kao puter, ukusno i sočno (VIDEO)
01. 03. 2025. u 09:00Jovana Vasić

RECEPT ZA SAVRŠEN NEDELjNI RUČAK: Spanać sa mlevenim mesom
23. 02. 2025. u 09:00Jovana Vasić

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)