POSNI PIRINAČ SA TIKVICAMA I PARADAJZOM: Recept koji će vam dobro doći u danima posta, a opet ukusno i zasitno jelo

Новости онлине

26. 03. 2025. u 16:00

Jelo koje odlično ide kao prilog uz razna jela, ali može biti i potpuno savršeno samostalno jelo.

ПОСНИ ПИРИНАЧ СА ТИКВИЦАМА И ПАРАДАЈЗОМ: Рецепт који ће вам добро доћи у данима поста, а опет укусно и заситно јело

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 200 g pirinča
  • 530 ml povrtnog bujona, podeljeno
  • 175 ml suvog belog vina
  • 60 ml maslinovog ulja, podeljeno
  • ½ srednjeg luka, isečenog na kockice
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice mlevene paprike
  • ¾ kašičice sušenog origana
  • 1 velika tikvica, oko 150 g
  • 225 g čeri paradajza
  • 15 g listova bosiljka

Priprema:

Prvo pripremite povrće za rižoto, naseckajte luk i beli luk. Zatim naseckajte tikvice na polukrugove, a paradajz na pola po dužini. Složite listove bosiljka i isecite ih na tanke trake. U velikom loncu zagrejte 30 ml maslinovog ulja na srednjoj vatri.

Dodajte luk iseckan na kockice i iseckan beli luk. Pržite 1-2 minuta dok ne omekšaju.

Zatim ubacite pirinač. Pržite 1 minut, često mešajući dok pirinač ne postane providan na ivicama. Odmah dodajte belo vino i mešajte. Kuvajte 1-2 minuta dok alkohol ne ispari. Dok se ovo kuva u drugom malom loncu, zagrejte bujon, pa ostavite sa strane. Dodajte origano, so i biber u šerpu za rižoto i 415 ml zagrejanog bujona. Malo smanjite vatru i kuvajte 12-14 minuta dok se tečnost ne upije, redovno mešajući.

Smanjite toplotu. Umešajte preostalih 65 ml bujona. Kuvajte još 2-3 minuta, redovno mešajući, pa ostavite rižoto na stranu. Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na jakoj vatri. Dodajte narezane tikvice. Pržite 60-90 sekundi pre nego što ih okrenete, pa pržite drugu stranu još 30-60 sekundi. Izvadite ih iz tiganja, ali ostavite ulje u tiganju. Dok je tiganj još na jakoj vatri, dodajte paradajz isečen na kolutiće. Pržite 30-60 sekundi, dok ne počne da omekšava na ivicama. Izvadite iz tiganja.

U rižoto umešajte tikvice, paradajz i ¾ bosiljka. Servirajte odmah, posuto preostalim bosiljkom i biberom i solju po želji. Uživajte!

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI U ŠOKU! Posle šamara međunarodnog suda lažnoj državi koja se žalila zbog Srbije, na Kosovu muk!