NAJPOZNATIJE FRANCUSKO JELO: Tartiflet sa slaninom i krompirom

Новости онлине

28. 03. 2025. u 10:00

Naziv potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo datira iz 18. veka, kad se prvi put pominje u knjigama kuvara. Osim krompira, luka i slanine, koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri.

НАЈПОЗНАТИЈЕ ФРАНЦУСКО ЈЕЛО: Тартифлет са сланином и кромпиром

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 350 g slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 3 kašike belog vina
  • 60 ml pavlake za kuvanje
  • 450 g sira (ili pavlake)
  • so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i beli luk sitno iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.

Savet: Sir pre pečenja držite na sobnoj temperaturi da omekša.

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE IGRA SE: Otkazan evropski revanš Partizan - AEK na Banjici! Rukomet dobio šamar koji će dugo boleti