NAJPOZNATIJE FRANCUSKO JELO: Tartiflet sa slaninom i krompirom

Новости онлине

28. 03. 2025. u 10:00

Naziv potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, a jelo datira iz 18. veka, kad se prvi put pominje u knjigama kuvara. Osim krompira, luka i slanine, koristi se i polumekani sir reblošon, ali se može koristiti i kamamber ili bri.

НАЈПОЗНАТИЈЕ ФРАНЦУСКО ЈЕЛО: Тартифлет са сланином и кромпиром

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 350 g slanine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 3 kašike belog vina
  • 60 ml pavlake za kuvanje
  • 450 g sira (ili pavlake)
  • so, biber

Priprema:

Krompir oljuštite i skuvajte u dubokom loncu u malo posoljenoj vodi. Kad se skuva, ostavite da se ohladi. Slaninu isecite na šnite pa ispržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite je na tanjir s papirnim ubrusom. Crni i beli luk sitno iseckajte pa ispržite na maslinovom ulju. Isključite ringlu pa dodajte vino. Krompir isecite na kriške, polovinu položite u pleh, posolite i pobiberite. Sipajte slaninu i izdinstani crni i beli luk, pa sipajte ostatak krompira. Prelijte pavlakom i tankim kriškama sira. Pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.

Savet: Sir pre pečenja držite na sobnoj temperaturi da omekša.

(trpeza)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MNOGI U ŠOKU: Novi papa, Lav XIV, igra tenis - snimljen i za koga navija! (VIDEO)