IDEJA ZA POSNI RUČAK: Testenina sa belim lukom, belim vinom i prokeljom
Ukusan posni recept za testeninu sa belim vinom i belim sosom od belog luka i pečenim prokeljom, za koji je potrebno svega 30 minuta i deset sastojaka. Ovo vegetarijansko jelo je toliko kremasto i ukusno, da će oni koji su zakleti mesožderi da "oližu tanjir".

Foto: Shutterstock
Sastojci:
- pakovanje posne testenine
- 500 g prokelja, prepolovljenih
- 1-2 kašike maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- 3 kašike maslinovog ulja
- 4 velika čena belog luka, seckana
- 1/3 šolje suvog belog vina
- 4 kašike kukuruznog skroba
- 1 3/4 šolje nezaslađenog običnog bademovog mleka
- 4 kašike nutritivnog kvasca
- 1/4 šolje veganskog parmezana (plus za serviranje)
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Stavite prokelj (prokulice) u pleh. Prelijte ih uljem, obilno začinite solju i biberom i promešajte. Poređajte u jednom sloju i ostavite sa strane. Stavite veliki lonac vode da provri i obilno posolite.
Dok čekate vodu da proključa, zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Kada se dobro zagreje, dodajte ulje i beli luk, dinstajte oko 3 minuta dok beli luk ne postane blago zlatno smeđe boje, a zatim dodajte vino. Budite oprezni - može da se zapali, ali samo nakratko. Mešajte i dinstajte dva do četiri minuta, ili dok se vino ne smanji za otprilike polovinu.
Dodajte kukuruzni skrob i umutite, pa uspite bademovo mleko i nastavite da mešate. U ovom trenutku, biće veoma grudvasto - što je normalno.
Prebacite sos u blender, dodajte nutritivni kvasac, so i biber i veganski parmezan. Blendajte na visokoj brzini dok sos ne postane kremast i gladak. Probajte i prilagodite ukus po potrebi, dodajući još veganskog parmezana.
Prebacite sos nazad u tiganj i zagrejte dok ne pusti ključ. Smanjite vatru i povremeno ga mešajte dok se testenina ne skuva. Ako vam se učini da je previše gust, razblažite ga bademovim mlekom, a ako je previše retko, samo pojačajte toplotu na srednju da biste podstakli zgušnjavanje. Stavite prokulice u rernu i pecite ih 12-15 minuta ili dok blago ne porumene i ne omekšaju. Promešajte ih jednom za to vreme.
Paralelno dodajte testeninu u ključalu vodu i kuvajte prema uputstvu na pakovanju, jer želite da testenina i prokelj budu gotovi otprilike u isto vreme.
Kada se skuva, testeninu ocedite i dodajte direktno u sos, zajedno sa polovinom prokelja. Promešajte da se sjedine. Začinite sa malo više veganskog parmezana za dodatnu aromu.
Poslužite sa preostalim prokeljom uz tost hleb od belog luka i svežu salatu po izboru (najbolje zelena salata).
Ovo jelo je najlepše ako se servira sveže, ali i ostaci se dobro drže u frižideru dva tri dana.
(ona)
Preporučujemo

PUTIN O ISPORUCI "TOMAHAVKA": Ako Ukrajina napadne oružjem dugog dometa, odgovor će biti zapanjujući
AKO Ukrajina pokrene napade oružjem dugog dometa na Rusiju, odgovor će biti zapanjujući, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.
23. 10. 2025. u 17:59

STIŽE ZIMA KAKVA SE VIĐA JEDNOM U STO GODINA? Meteorolozi odgovorili na spekulacije o "zimi veka"
NEMAČKI portali su preplavljeni informacijama o ekstremnoj zimi, ulicama prekrivenim snegom i ekstremnim vremenskim uslovima koji prete zemlji.
23. 10. 2025. u 17:38

SPAVA PORED VC ŠOLjE BEZ POKLOPCA Haos u zatvoru gde je Sarkozi, viču mu: "Osvetićemo Gadafija!" Poseban tretman za bivšeg predsednika
"SVI zatvorenici prave buku, viču, lupaju po zidovima..."
22. 10. 2025. u 15:32
Komentari (0)