SOČNE ŠNICLE U BIBER SOSU: Jelo kao iz najboljeg restorana

Новости онлине

11. 04. 2025. u 08:30

Bilo da želite da impresionirate goste ili jednostavno pripremite vrhunski obrok za svoju porodicu, biber šnicle su pravi izbor. Ovaj francuski klasik spaja sočan biftek sa hrskavom koricom od bibera i bogatim, kremastim sosom od konjaka.

СОЧНЕ ШНИЦЛЕ У БИБЕР СОСУ: Јело као из најбољег ресторана

Foto: Printskrin Youtube

Sastojci (za 2 porcije):

  • 2 odreska (340 g svaki, izvađeni iz frižidera 1 sat ranije)
  • 3 kašike crnog bibera u zrnu (krupno izmrvljenog)
  • 2 kašičice krupne soli
  • 2 kašike neutralnog ulja 
  • 1/3 šolje konjaka (ili rakije)
  • 1 šolja pavlake za kuvanje
  • 1 kašika hladnog neslanog putera
  • 1 manji crni luk

Priprema:

Osušite odreske papirnim ubrusima i posolite ih sa obe strane. Krupno izmrvljen crni biber stavite na tanjir i utisnite odreske sa obe strane da se formira aromatična kora. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte ulje, a kada zablista, stavite odreske u tiganj. Pecite 4 minuta po strani, bez pomeranja, kako bi se stvorila hrskava kora. Ako odresci imaju masnoću sa strane, podignite ih hvataljkama i propržite dok ne porumene. Kada dostignu unutrašnju temperaturu od 49-52°C, prebacite ih na dasku za sečenje i pokrijte folijom da se odmore.

Iz tiganja izlijte višak masnoće i dodajte seckan luk sa prstohvatom soli. Dinstajte 2-3 minuta dok ne omekša, zatim sklonite tiganj sa vatre i dodajte konjak. Vratite tiganj na vatru i kuvajte dok alkohol skoro ne ispari. Dodajte pavlaku i kuvajte još 2-3 minuta, dok se sos ne zgusne i lepo prekrije kašiku. Skinite sa vatre i umutite hladan puter za bogatiji ukus.

Sipajte malo sosa na tanjir, stavite odrezak preko i prelijte ostatkom sosa. Poslužite uz pečeni krompir, pire krompir ili hrskavi baget.


Saveti:

Važno je da meso odstoji na sobnoj temperaturi pre pripreme.
Koristite sveže izmrvljen crni biber za intenzivan, aromatičan ukus i hrskavu teksturu.
Ne pomerajte meso tokom pečenja kako bi se stvorila savršena korica.
Sos od konjaka – Alkohol pojačava dubinu ukusa, ali ako ga nemate, možete koristiti rakiju ili burbon. Obavezno kuvajte dok alkohol ne ispari, ostavljajući samo bogat ukus.

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IGRAM SVOJ POSLEDNJI TURNIR: Italijan odlučio da završi karijeru