ZAPEČENA BLITVA: Kremasto jelo koje ćete obožavati

Milena Tomasevic

03. 10. 2025. u 07:00

Lagan obrok pun ukusa i hranljivih sastojaka, savršen za ceo dan – kao ručak, večera ili zdrav međuobrok. Ova zapečena blitva kombinuje jednostavne sastojke u jelo koje je istovremeno mekano, kremasto i puno arome.

ЗАПЕЧЕНА БЛИТВА: Кремасто јело које ћете обожавати

FOTO: Novosti

Sastojci:

  • 2 veze blitve (kuvana, dobro ocedena i sitno seckana)
  • 1 veliki crni luk (iseckan i prodinstan)
  • 3 jaja
  • 150 ml mleka ili pavlake
  • 2 kašike rendanog sira (po izboru: parmezan, kačkavalj, feta…)
  • 2 kašike brašna (pšenično, ovseno ili pirinčano)
  • so, biber i prstohvat muškatnog oraščića

Priprema: 

Pripremite blitvu: Skuvajte je kratko u slanoj vodi, dobro ocedite i sitno iseckajte.

Propržite luk: Na malo ulja dinstajte crni luk dok ne omekša i postane zlatast.

Umutite smesu: U velikoj činiji umutite jaja, dodajte mleko ili pavlaku, brašno, rendani sir i začine. Dobro izmešajte.

Dodajte blitvu i dinstan luk u smesu i ponovo promešajte.Sipajte u nauljenu vatrostalnu posudu ili tepsiju. Pečite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu i postane čvrsto na dodir.

Servirajte: Ostavite da se kratko prohladi, secite na kocke i poslužite – toplo ili hladno.

Sjajno ide uz jogurt, svežu salatu ili kao prilog uz meso ili ribu. Takođe, možete ga poneti kao zdrav obrok na posao ili u školu.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub